Sveriges miljardärer 2022

Sverige har enligt Andreas Cervenkas bok Girig-Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för de superrika 542 miljardärer. Detta gällde den 30 juni 2021. Men listan är något skev. Personer med sina förmögenheter i stiftelser är i allmänhet inte med på listan. Detta gäller hela släkten Wallenberg. Sveriges överlägset mäktigaste familjeklan (finansfamilj). Men också delar av familjeklanerna Söderberg och Ax:son Johnson som därför inte heller är med på listan.

Samtidigt är andra personer och familjer med förmögenheterna i stiftelser med. Exempelvis Ane Mærsk McKinney Uggla, Robert Mærsk McKinney Uggla, finansklanen Rausing, finansklanen Kamprad och Roger Akelius. Det gäller även familjen af Jochnik som har delar av sin kontrollerade förmögenhet i stiftelser.

Personer som Frederik Paulsen, Finn Påhlsson, finansklanen Lundin, Rausing, Kamprad, Akelius och alla som blivit rika på IT eller spel har sina förmögenheter undanstoppade i skatteparadis. Det gäller också en stor del av de som blivit rika på privatisering av det gemensamt ägda, dvs personer som vi kan kalla oligarker och många andra.

Personer i släkterna Lundin och Rausing bor i allmänhet inte ens i Sverige vilket också gäller många andra på listan som exempelvis Rickard Gardell, Thomas Sandell och Erik Ryd. Svenska delägare i private equity-bolag i andra länder verkar däremot inte finnas med. Det kan handla om bolag som bland annat IK-Invest (grundat i Sverige men tycks numera inte ha nåt kontor här) och Triton (grundat av svenskar).

Finansklanerna och arvtagarna

72 miljardärer tillhör den exklusiva grupp av stora svenska makthavare som brukar kallas de 15 familjerna (fast de alltid varit fler än 15). Numera kallas de också finansklaner.

Idag är de så kallade 15 familjerna Wallenberg (som alltså inte finns med bland miljardärerna), Söderberg, Lundin, Douglas, Lundberg, af Jochnick, Mærsk McKinney Uggla, Persson, Rausing, Kamprad, Olsson, Bennet, Andersson, Ax:son Johnson, Paulsson, Schörling, Stenbeck, Hult och Bonnier. Förutom Wallenberg är de alla med på miljardärslistan i Cervenkas bok med en eller flera personer. Finansklanerna Wallenberg, Söderberg och Lundin är nära släkt. Några andra som är nära släkt är släkten Bonnier och familjen Hult.

170 av miljardärerna är arvtagare, En stor del av arvtagarna tillhör de 15 familjerna och många är också fastighetsspekulanter.  31 stycken miljardärer är adliga varav 4 också är storgodsägare. De är i stort sett alltid arvtagare och flera av dem tillhör de 15 familjerna (Douglas, af Jochnik, Bennet och Tham som tillhör finansklanen Persson)

Spekulanterna och IT-miljonärerna

70 miljardärer kan karakteriseras som spekulanter, de beskrivs som investerare, riskkapitalister eller är delägare (partners) i private equity-bolag (PE-bolag). PE-bolag är bland annat EQT som kontrolleras av familjen Wallenberg, Nordic Capital och Altor. Antalet oligarker är 18 stycken varav en, Torbjörn Törnqvist, blivit rik på handel med rysk olja ihop med en rysk oligark, Gennadij Timtjenko. 82 av miljardärerna har blivit rika på Sveriges icke-fungerande fastighetsmarknad med bostadsbrist, spekulation och överhyror.

18 kan betraktas som IT-miljardärer medan 17 är spelmiljardärer. De har utvecklat  IT-tjänster/programvaror eller spel alternativt investerat i sådan utveckling.

Det allra vanligaste sättet att bli extremt rik i Sverige är alltså att ärva. Det näst vanligaste är att profitera på kortsiktig spekulation, delta i privatiseringar eller att spekulera i en dålig fastighetspolitik och en havererad bostadspolitik som också inbegriper privatiseringar.

Läs mer:

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!