Smugglade cannabis och kallade det för asfalt

När asfalt transporterades från Spanien till Malmö blev tulltjänstemännen misstänksamma. Väl dold i den legala lasten upptäcktes nästan 150 kilo cannabis. Beslaget blev startskottet för att nysta upp en omfattande narkotikahärva med kopplingar till den internationella operationen Trojan Shield. Sex personer han nu åtalats vid Malmö tingsrätt.

Cannabis. Bild: Tullverket

– Ärendet har tydliga kopplingar till den organiserade brottsligheten i Sverige. Genom att vi fått tillgång till kriminellas kommunikation i appen Anom har vår utredning vuxit. Vi har på så sätt kunnat hitta förgreningar till fler misstänkta som nu kan åtalas, säger Andreas Wulff, chef för tullkriminalen syd, i ett pressmeddelande.

– Bevisning från Anom-telefoner ger en unik inblick i kriminellas sätt att planera och utföra sin brottslighet, men det krävs mycket utredningsarbete för att bevisa vem som använt vilken telefon, säger Hans Harding, kammaråklagare vid Malmö åklagarkammare.

Cannabis gömdes i asfaltshinkar

I maj 2021 kom en lastbil från Spanien med färja till Norra hamnen i Malmö. Lasten skulle innehålla 20 ton asfalt och levereras till ett företag i Arlöv strax utanför Malmö. Transporten av asfalt från Spanien väckte dock tulltjänstemännens misstankar. Misstankarna bekräftades av Tullverkets sökhund som snabbt markerade på asfaltshinkarna.

I flertalet av hinkarna hittades cannabis gömt i sand. Sammanlagt beslagtogs över 147 kilo varav cirka 102 kilo marijuana och närmare 45 kilo hasch. Värdet på den beslagtagna narkotikan är enligt Tullverket cirka 16 miljoner kronor på gatan.

Sex personer åtalade vid Malmö tingsrätt

Sommaren 2021 fick Tullverket del av chattar från kommunikationstjänsten Anom som kriminella använde i tron att den var krypterad. I själva verket var den skapad av FBI i syfte att komma åt kriminellas kommunikation om brottsupplägg. Arbetet resulterade sommaren 2021 i den internationella operationen Trojan Shield med synkroniserade tillslag runt om i världen.

I Anom-chattarna fanns information om att fyra av de nu misstänkta varit involverade i cannabissmugglingen i asfaltshinkar. Utöver det beslaget är de också misstänkta för smuggling av ytterligare 40 kilo cannabis. Tre av de åtalade är också misstänkta för förvärv eller köp av 30 kilo amfetamin i syfte att sälja vidare.

De misstänkta Miodr@g Cv*tkovic, Zor@n Stoj@novic, Nikol@ Nikol#c, Ahm*d Al-K@m@h, J@n Bex@r och K#rsi Aarr@s Wallm@rk. är födda mellan 1955 och 1989 och hemmahörande i Malmöområdet, Helsingborgsområdet samt Strömstad och Grebbestad i Bohuslän. Alla de åtalade förnekar brott. Nikol@ Nikol#c är eventuellt samme man som i april 2020 skottskades vid en skjutning i Vinslöv.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!