Kajsa Ekis Ekmans hållning i Ukrainakriget är inte vänster

Kajsa Ekis Ekmans hållning i Ukrainakriget så som den framkommit i ledare i tidningen ETC har inget med en vänsterståndpunkt att göra. Det är helt enkelt inte en vänsteråsikt. Utan det är åsikten hos personer som tidigare kallat sig vänster men som numera blivit en del av extremhögern. De har helt blivit Putin-kramare. Kajsa Ekis Ekman är bara en av många och lite udda då hon inte är en gammal maoist eller stalinist för det är i allmänhet såna som bytt politiska ståndpunkter på ett sätt som gjort att de hamnat i bädd med extremhögern och i praktiken blivit extremhöger. Hon tycks dock inte heller ha hamnat i bädd med extremhögern.

Tidningar som Proletären samt bloggare som Knut Lindelöf och Anders Romelsjö på Globalpolitics.se och deras läsare tycks alla ha trampat rakt in i extremhögern på grund av sin nästan patologiska och synnerligen mekaniska inställning till USA-imperialismen. USA är huvudfiende och därför motsätter man sig allt som stöds av USA och stöder allt och alla som vänder sig bort från allt som har med USA att göra. Som Putins fascistiska regim i Ryssland och brutala diktatorer som Assad i Syrien.

Vänsterns åsikter i Ukrainafrågan

I vänsterkretsar finns en liknande inställning även i en del andra vänstergrupper. Det är en politisk inriktning som kallas campism. Dessa vänsterkretsar stöder inte Putin eller Assad. Inte heller tar de avstånd från Ukrainas rätt till självbestämmande men har ändå hamnat fel i Ukrainafrågan. Genom att USA och andra borgerliga regeringar i Västeuropa har stött Ukraina anser det att vapenstöd till Ukraina är felaktigt. Det innebär att de i princip kräver fred till varje pris. En inställning som ju i praktiken innebär att en ryska ockupation av Ukraina accepteras. Denna inställning kan i Sverige främst hittas i fredsrörelsen, tidningen eFolket, tidningen Internationalen och tankesmedjan Socialistisk Politik.

I den världsomspännade organisation som Socialistisk Politik tillhör, Fjärde Internationalen, är det en liten minoritetsuppfattning. Fjärde Internationalen såväl som nästan alla nationella organisationer som är medlemmar har klart tagit ställning för Ukrainas rätt till självbestämmande och deras rätt att försvara sig med vapen. Dessutom har de tagit ställning för vapenleveranser till Ukraina så att landet faktiskt också kan försvara sig. Jag delar denna uppfattning och det gör också större delen av världens vänster. Inklusive Vänsterpartiet. Det står klart eftersom Fjärde Internationalen idag idag världens största vänsterorganisation.

ETC skadar vänstern i Sverige

Ledaren av Kajsa Ekis Ekman i ETC har dock orsakat vänstern i Sverige klara skador. Den har tagits som ursäkt för att på bred basis kritisera vänstern i allehanda medier. Det framställs som om det är den gängse uppfattningen i vänstern trots att det inte ens är vänsterståndpunkt. Exempel på den falska kritiken är Hynek Pallas som skrivit i Expressen. Han har noll koll på vad vänstern i Sverige tycker och uppenbarligen inte läst något i vänstertidningar innan Ekis Ekmans Putin-kramande ledartext i ETC. En annan som inte heller har nån som helst koll på vad vänstern faktisk tycker är Erik Helmerson i DN.

Det finns dock i likhet med min egen kritik av Ekis Ekmans ledarartikel och ETC:s linje också bra och relevant kritik av ETC. Exempelvis Ivar Andersen i tidningen Arbetet.

Ekis Ekmans ledare och andra uttalanden som hon gjort har lett till att ETC brutit med Kajsa Ekis Ekman men samtidigt försvarar redaktören Andreas Gustavsson publiceringen av hennes förljugna ledare. ETC har inte gjort upp med sin oförmåga att ta ställning för det självklara. Att ge stöd till Ukrainas rätt till självbestämmande och deras rätt att försvara sig själva, De fortsätter att vackla, fortsätter att föra fram felaktiga politiska ställningstaganden när det gäller kriget i Ukraina.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!