Borgerliga medier anser att det är bra och rätt att ljuga

Borgerliga medier kritiserar Kajsa Ekis Ekman för att hon sprider en berättelse som stöder Putins version av Ukrainakriget. Samtidigt tycker de att hon minsann ska få skriva det i ETC. Artikeln innebär ju gubevars att Ekis Ekman försökte beskriva situationen i Ukraina som mer komplex än den normalt framställs. Det bör alla få göra. Så långa håller jag med. Men problemet är ju att Ekis Ekmans text är lögnaktig.

Ekis Ekman låtsas beskriva läget idag men det gör hon inte. Nästan alla påståenden och fakta som finns i artikeln är 7-8 år gamla. Det är uppenbarligen borgerliga mediers och journalister åsikt att det är helt rimligt att sprida lögner för att försöka komplicera bilden av verkliga händelser. Det är ärligt sagt en helt orimlig hållning. Att sprida lögner eller falska nyheter kan aldrig vara riktigt. Att sprida Putin-propaganda är helt enkelt inte okej.

Kritik av Andreas Gustavsson

Samtidigt kritiserar de Andreas Gustavsson och ETC för att de brutit samarbetet med Kajsa Ekis Ekman. Det var ju faktiskt Andreas Gustavsson som är ansvarig för att artikeln publicerades. Eftersom han förutom redaktör också är ansvarig utgivare är han på alla sätt ansvarig för publicering. Med tanke på artikeln mycket begränsade sanningshalt borde han förstås aldrig ha publicerat den. Därför är kritiken av Gustavsson riktig. Han har ansvar för den urusla artikeln.

Naturligtvis tycker jag att det var rätt att göra sig av med Kajsa Ekis Ekman som skribent. En vänstertidningen ska inte publicera Putin-kramande artiklar av Putinvänliga journalister. Inte heller ska en vänstertidning publicera lögnaktiga artiklar. Men ansvaret för den lögnaktiga Putin-kramarartikeln är Andreas Gustavssons. Han borde ta sitt ansvar och medge att publiceringen var felaktig, Att det är han som gjort fel. Det är också hans fel att ETC inte redan tidigare gjort sig av med Kajsa Ekis Ekman som ledarskribent. Hannes ställningstagande kring dessa frågor har varit kända sen tidigare. Det borde föranlett att ETC gjort sig av med Ekis Ekman.

Kajsa Ekis Ekman sprider lögner och har fel i sak när det gäller Ukrainakriget och Kyiv Independent. Andreas Gustavsson har publicerat lögner och felaktigheter. Han har insett det men vägrar att erkänna sig ansvar för agerandet och låter Ekis Ekman ta hela ansvaret. Hon får gå. Han sitter kvar.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!