Våldet har minskat mycket kraftigt sett över lång tid

Det dödliga våldet brukat användas för att studera och jämföra våldsnivån mellan länder. Även för historiska studier, jämförelse över tid inom länder så är det dödliga våldet bäst att använda. Det beror på att definitionen på dödligt våld i stort sett varit densamma i alla tider, de flesta fall av dödlig våld är kända av myndigheterna och lagstiftningen likartad i alla länder.

Ser vi på Sverige ur ett långt historiskt perspektiv så var våldet mycket mer omfattande, Från 1550-talet och fram till 1700-talet minskade våldet kraftigt. Orsaken var framväxten av en modern välorganiserad stat som kunde ta ansvar för lagstiftning och rättsskipning. Även i andra länder som exempelvis Storbritannien var utvecklingen likadan.

Från mitten av 1700-talet har nivån på våldsbrottsligheten varit ungefär lika stor i Sverige. Antalet mord per 100 000 invånare har varit cirka 1. Ibland lite högre och ibland lite lägre.

Oförändrad våldsnivå sen 1700-talet

Tittar vi lite närmare på utvecklingen efter mitten av 1700-talet kan vi de de relativt små svängningarna med en ökning på under den första halvan av 1800-talet. Denna ökning kan kopplas till en ökning av alkoholkonsumtionen genom att sprit började tillverkas industriellt. Det blev billigt och lättillgängligt.

I slutet av 1800-talet sjönk konsumtionen som en följd av framväxten av nykterhetsrörelsen och tillväxten av olika väckelserörelser både inom kyrkan i nya religiösa organisationer. Dessutom lättade det sociala trycket i samhället genom att en fjärdedel av befolkningen lämnade Sverige genom att utvandra till USA. Det dödliga våldet minskade som en följd av detta. På 1930-talet när Sverige hade motbok var det dödliga våldet som minst.

Från slutet av andra världskriget ökade det dödliga våldet återigen. Ökningen pågick fram till 1990-talet och var ett resultat av öka alkoholkonsumtion kopplad till friare alkohollagstiftning och minskad social kontroll genom en mycket kraftig och omfattande inflyttning till de större städerna.

Från 1990-talet minskade sen det dödliga våldet. Orsaken anses var en minskad alkoholkonsumtion genom förändrade alkoholvanor, att ungdomar började tillbringa allt mer tid hemma med spel och datorer samt att andelen av befolkningen med ursprung i länder utan alkoholkultur ökade. Så långt hade utvecklingen vad gäller allt våld följt utvecklingen för det dödliga våldet,

Minskningen när det gäller det dödliga våldet upphörde 2015. Då började en liten ökning som pågår ännu. Den drivs helt av ett ökat skjutvapenvåld i kriminella kretsar. Övrigt våld i samhället tycks dock fortsatta minska i omfattningen och alkoholkonsumtionen har fortsatt minska bland framförallt ungdomar.

Källa: Sarnecki och Rostami, Det svenska tillståndet, 2022

Läs mer om gängbrottslighet

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!