Nooshi Dadgostars värdelösa uttalande om upploppen

Nooshi Dadgostar, partiledare i Vänsterpartiet, har uttalat sig om påskupploppen i Aftonbladet. Hennes uttalande är i huvudsak reaktionärt och urdåligt. Hon försvarar polisen agerande och problematiserar ingenting. Det verkar som om hon faktiskt saknar alla former av förmåga till självständig analys och säger det mest hårresande och problematiska saker:

– Det som skett är oacceptabelt. Upploppsmakarna gav den hatspridande provokatören exakt det han var ute efter. Nu behöver våldsverkarna identifieras och ställas inför rätta för sina brott.

– Alla de poliser som arbetat i helgen ska ha tack, de har gjort ett jättejobb. De platser som drabbats av upploppen är framför allt utsatta områden. Det är samhällets ansvar att se till att dessa platser blir trygga, varje dag. Där har polisen en nyckelroll. För att klarar av det behöver de få fler kollegor och en bättre möjlighet att göra sitt jobb, så att de kan agera mot dem som begår brott.

Dadgostar har fel

Det behövs verkligen inte fler poliser. Vad som behövs är poliser som arbetar på rätt sätt. Det har exempelvis polisen i Göteborg gjort. Där uppträdde den danska provokatören Paludan utan att det ens blev en tillstymmelse till upplopp. De arbetade förebyggande.

Att tacka polisen är ett hån mot de ungdomar som utsatts för en räcka övergrepp , ständiga kontroller och annat från polisens sida. De ungdomar som på grund av samhället högervridna politik känner sig försummade och utan framtidshopp. Det är med dessa vänstern borde solidarisera sig. Inte med en polis som uppenbarligen misslyckats kapitalt med sitt uppdrag.

Till slut säger också Dadgostar att det går att vägra tillstånd för allmän sammankomst, eller att ge demonstrationstillstånd på en annan tid eller plats. Det har hon helt rätt i. Polisen i Göteborg gjorde just så och kravaller kunde undvikas. Inte bara på grund av det utan polisen i Göteborg hade i förväg en omfattande dialog med berörda parter av olika slag. Det är så polisen borde arbeta och det gjorde de inte i Linköping, Norrköping och Örebro.

Vad Dadgostar borde ha sagt

I en annan artikel i Aftonbladet uttrycker Mathias Wåg en del av de saker som Dadgostar borde sagt:

Vi vet alla vad som tände gnistan under påskledigheten och ramadan: Den danska islammotståndaren Rasmus Paludans utannonserade Koranbränningar. I Danmark har hans parti fallit samman och åtalen hopar sig. I stället har han sökt sig till Sverige för sina provokationer. Han hade försökt flera gånger förut, utan några reaktioner. Nu tände det till. Varför blev reaktionen så stark i Norrköping, Örebro och Linköping, men inte i Rinkeby och Jönköping? Få försöker höra efter varför. Alla är fullt upptagna med att fördöma våldet.

[…]

Vid vågen av förortsbränder 2013 efter en dödsskjutning i Husby var organisationerna Megafonen i Stockholm och Pantrarna i Göteborg de enda som försökte ge röst åt ungdomarna som deltog i upploppen, föra fram deras version och berätta vad de utsattes för.

Frågan är, vem lyssnar på upploppen i dag och tar den öppning de erbjuder för att ställa konstruktiva förslag, satsningar och stärka de orter där vreden kokat över.

Vi i vänstern måste fråga oss vad som är de bakomliggande orsakerna till upploppen. Polisens sätt att arbeta inför och i samband med upploppen måste ifrågasättas. Vi måste ifrågasätta den politik som skapat så många frustrerade och arga ungdomar. Och vi behöver absolut inte mer av nedskärningar, privatiseringar, hårda tag eller hårda straff. För det kommer att gör situationen för fattiga allt sämre. Försummade områden än mer försummade och trakasserierna från polisen mot ungdomar än vanligare. Det är en väg mot helvetet. Mot putinismen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!