Tre åtalade för sprängning av polishuset i Helsingborg

Den 18 oktober 2017 utsattes polishuset i Helsingborg för en kraftig explosion. Den orsakade stora materiella skador på polishuset och krossade fönster på byggnaden mittemot. I polishuset befann sig nattpersonal samt några personer som var intagna i arresten när sprängningen skedde. Totalt befann sig 120 personer i eller i närheten av polishuset. Ingen person skadades.

På en övervakningsfilm syns en person lämna en kylväska vid polishusets entré. När personen hade lämnat platsen skedde explosionen. Flera vittnen observerade en skoter i nära anslutning till explosionen och ett vittne har pekat ut en av gärningspersonerna.

Vid husrannsakan hos en av de misstänkta fann polisens tekniker en jacka med samma sprängämneskomponenter som vid polishuset. Även en skoter med samma ämnen påträffades i den misstänktes förråd.

Åtal

Det har nu väckts åtal mot tre män, Haris Begovic, Sleiman El Ayoubi och Sami Reda-Lala. De är misstänkta för grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Alla tre männen är häktade sedan slutet av januari 2022. De tre misstänkta är uppväxta i Helsingborg och ingår enligt åklagaren i samma kriminella nätverk.

Åklagaren menar att en av de misstänkta har preparerat en kylväska med sprängmedel och sedan lämnat över kylväskan till de två andra männen och gett instruktioner om hur bomben skulle hanteras.

Sleiman El Ayoubi har tidigare varit misstänkt i utredningen. Den andre häktade, Haris Begovic är för sin del dömdes förra året för en sprängning i Ängelholm tillsammans med Nik Grubisic. Han fick 5 års fängelse i hovrätten för bland annat anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse.

Den tredje häktade, Sami-Reda Lala, är dömd för mordförsök till 10 års fängelse. Han ska ha försökt döda en man i Furutorpsparken i Helsingborg. Offret träffades av fyra skott i höger ben och två i vänster ben från ett automatvapen. Enligt Helsingborgs Dagblad är mannen ledare för en av de starkare kriminella grupperingarna i Helsingborg.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!