Våldsbrottsligheten i Europa – rånbrottslighet

I boken Det svenska tillståndet undersöker ett antal forskare våldsbrottsligheten från en rad olika perspektiv. Jag har tidigare skrivit om själva boken och om våldsutvecklingen ur ett historiskt perspektiv. Ett annat intressant kapitel i boken handlar om våldsutvecklingen jämfört med andra europeiska länder. Författaren av kapitlet heter Lars Westfelt. Han är fil.dr i allmän kriminologi och arbetar på Högskolan i Gävle som lektor. Han behandlar tre sorters våldsbrott, dödligt våld, rån och misshandels brott. Om dödligt våld har jag redan skrivit.

Rån är både ett brott som handlar om att skaffa pengar eller saker och ett brott där personer utsätts för hot om våld eller våld. Rån kan också vara många olika saker, bankrån, värdetransportrån, butiksrån, personrån med mera. Majoriteten av rånen riktar sig dock mot personer.

Utveckling över tid

Sen 1950-talet har det i alla länder förutom Finland varit en obruten ökning av antalet anmälda rån per 100 000 invånare fram till ungefär år 2000. Därefter har antalet rån minskat rejält i många av de länder som jämförs i Westfelts bokkapitel. De jämförda länderna är Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Österrike, Nederländerna (Westfelt skriver felaktigt Holland som är en del av Nederländerna), Frankrike samt England och Wales (resten av Storbritannien ingår inte i jämförelsen).

Sverige avviker gentemot de andra länderna då det bara varit en minskning sen ungefär 2010. Visserligen avstannade ökningen kring år 2000 men den minskade sen inte som i andra länder.

I Finland har minskningen av antalet anmälda rån i förhållande till befolkningen avstannat efter 2010. Dessutom hade Finland en minskning under 1970- och 1980-talen. I England och Wales har det varit en ökning de senaste 5 åren. Även en del andra länder har haft en ökning det allra sista året som undersökningen omfattar (2019) men det gäller inte Sverige.

När det gäller nivån på antalet rån per 100 000 invånare är den klart högre i Frankrike samt England & Wales än I andra länder. Sverige ligger något lägre men samtidigt högre än de andra länderna i undersökningen.

Källa: Sarnecki och Rostami, Det svenska tillståndet, 2022

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!