Allmännyttan måste försvaras

Våra bostäder har blivit ett politiskt och ekonomiskt slagfält. De borgerliga partierna i Göteborgs kommunfullmäktige har gett våra kommunala bostadsbolag i uppdrag att ombilda fler av våra gemensamt ägda fastigheter från hyresrätter till bostadsrätter. Detta skulle få allvarliga och långsiktiga konsekvenser för alla göteborgare, oavsett hur och var vi bor idag.

Stoppa Ombildningarnas hemsida kan de hyresgäster som utsätts för ombildningsförsök hitta fakta och argument, ställa frågor och ta del av andras erfarenheter. Nätverket är öppet för alla som anser att bostaden ska vara en rättighet och inte en handelsvara. Allmännyttan måste försvaras från de angrepp som nu pågår.

Ökade klyftor

Att ombilda allmännyttan skulle inte skapa en enda ny lägenhet, men göra att allt fler av bostäderna i vår stad går till dem med mest pengar. Samtidigt skulle stora grupper bland pensionärer, sjukskrivna, låginkomsttagare och andra som har svårt att få lån trängas undan. Som arkitekten Ola Nylander säger i an artikel i ETC:

Han menar att tanken på att börja sälja ut Göteborgs allmännyttiga bestånd när man vet exakt hur det redan gått i Stockholm är minst sagt underlig.

– Det blev väldigt bra för de få som var med i ombildningsprocessen, men för Stockholms stad blev det inget lyft. De gjorde sig av med sina tillgångar. Det finns ingen möjlighet för till exempel poliser eller sjuksköterskor att bo centralt där. Man exkluderar väldigt stora grupper och det är den effekten det blir.

Det finns även positiva aspekter, men de kokar mer ner till om de stämmer överens med ens personliga politiska åsikter.

– Om man gillar den marknadseffekten så är det ju jättemycket pengar som frigjorts för de som tjänade på ombildningarna. De är rika människor idag och kan konsumera. Men jag tycker ändå att det är principiellt märkligt att genomföra det när man vet effekterna på andra plan.

Beslutet om ombildningar i Göteborg måste rivas upp men i väntan på det kan vi bekämpa effekterna underifrån. Nätverket Stoppa Ombildningarna bildades för att sprida information om vad som händer och vilka konsekvenserna blir, för de boende och för hela staden, men framför allt för att stötta de hyresgäster som inte vill eller kan delta i ombildningarna. Vi är en partipolitiskt oberoende organisation men kommer att synas i den politiska debatten, på gator och torg och varhelst ombildningsivrarna dyker upp.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!