Römosseskolans tidigare rektor dömd till fängelse

Göteborg tingsrätt har idag dömt två personer som verkat i företag kopplade till Römosseskolan för grova bokföringsbrott. Den 55-årige man, Abdirizak Waberi, som tidigare var rektor för Römosseskolan dömdes även för grov förskingring av mer än 12 miljoner kronor. Han har tidigare också varit riksdagsman för moderaterna.

Abdirizak Waberi har dömst till fängelse i fyra år och sex månader för grov förskingring av mer än 12 miljoner kronor. Dessutom för flera grova bokföringsbrott. Den 38-årig kvinna som agerat tillsammans med honom har dömts för flera grova bokföringsbrott till villkorlig dom och samhällstjänst.

Överföringarna av pengarna till två av Waberis bolag, Primus Utbildning och WKI Enterprises AB har skett genom bluffakturor. Detta då pengarna har överförts utan att Föreningen framstegsskolan som drev Römosseskolan fått något i utbyte.

Totalt har Föreningen framstegsskolan har betalat 17,1 miljoner till Waberis två bolag. Pengarna har påståtts vara betalningar för utförda konsulttjänster inom it-branschen. Bara en del av pengarna har gått till betalning för arbete och 12,1 miljoner kronor har kunnat disponeras av Waberi personligen.

Tingsrätten har även ålagt de dömda näringsförbud och beslutat att det bolag som utfärdat fakturorna ska betala en miljon kronor i företagsbot. Föreningen framstegsskolan slipper dock utge någon företagsbot eftersom tingsrätten anser att det skulle drabba föreningen onödigt hårt.

–Den tidigare rektorn tyckte att det var en bra idé att låta sitt bolag fakturera Römosseskolan för IT-tjänster och använda pengarna till bland annat projekt i Somalia. Problemet är att arbetena inte utfördes säger Robert Eneljung, rådman och juristdomare i målet, i ett pressmeddelande.

Enligt Waberis advokat Allan Stutzinsky är det troligt att domen kommer att överklagas.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!