Färre unga män begår brott

I boken Det svenska tillståndet undersöker ett antal forskare våldsbrottsligheten från en rad olika perspektiv. Jag har tidigare skrivit om själva boken och om våldsutvecklingen ur ett historiskt perspektiv.  En mycket intressant artikel handlar om våldsbrottslighetens utveckling med fler skjutningar men samtidigt färre förövare och färre offer. Kapitlet som är skrivet Fredrik Sivertsson, Anders Nilsson och Felipe Estrada är en analys av av lagförd våldsbrottslighet bland unga män (15-24 år gamla). Lagförd brottslighet är brott som nån person dömts för.

Det fins en tydlig och stark ökning av antalet unga män som skjuts ihjäl samtidigt som antalet personer som sjukhusvårdas för skador som orsakats av våld (misshandel framförallt) minskat lika kraftigt. Skjutningarna började öka kring 2013 men misshandelsfallen som krävde vård började minska redan omkring 2007. Den sistnämnda minskningen avstannade 2015.

En mycket liten del av alla unga män och tonåringar står för nästan allt våld och de flesta står inte för nåt våld alls. Våldsbrottsligheten är kraftigt snedfördelad. Våldet bland unga män har minskat över tid och det har blivit allt mer koncentrerat till en liten grupp unga män. Snedfördelningen har ökat över tid. Färre unga män står för en större andel av brotten.

Ren allmänt lagförs allt färre unga män för brott. Det gör att de som lagförs kommer att stå för en allt större andel av de lagförda brotten även om de inte begått fler brott. Det går alltså inte att säga att de mest brottsaktiva utför fler våldsbrott. De har inte blivit färre men värre. Det som hänt är att de som lagförs för enstaka våldsbrott bliivt färre.

När det gäller det ökade skjutvapenvåldet så ger det inte utslag i den totala statistiken då det är en så liten andel av våldet bland unga män. Det ökade skjutvapenvåldet är inte ett tecken på att våldet i samhället ökar rent generellt. I stort blir samhället allt fredligare och allt mindre våldsamt. Skjutvapenvåldet är på så sätt en anomali. Nåt som inte är typiskt.

Källa: Sarnecki och Rostami, Det svenska tillståndet, 2022

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!