Polisens statistik över skjutningar är problematisk

Polisen för löpande statistik över skjutningar och sprängningar. I statistiken skiljer de inte mellan sådant som är gängrelaterat och annat skjutvapenvåld. I vissa fall kan det ge en skev bild av skjutvapenvåldet och gängvåldet. Låt oss ta polisregion Väst som exempel. År 2020 var det 3 fall av mord med skjutvapen. Alla var gängrelaterade, ett var ett mord på en polis och de andra två mord på gängkriminella. Alla tre skedde i Göteborg och alla tre verkar kunna bli uppklarade (två är det redan och när det gäller det tredje är två män häktade).

Polisregion Väst

Hittills i år har det varit 5 skjutvapenmord i polisregion Väst (polisen räknar dock bara 4). Det verkar tyda på en ökning av det gängrelaterade skjutvapenvåldet. I verkligheten är det dock inte så. Ett av morden är en äldre man som sköt ihjäl en annan äldre man i Borås. I ett annat fall sköts en psykiskt sjuk man ihjäl av polisen på Öckerö (detta fall verkar inte vara inräknat).

Ett fall är klart gängrelaterat. Det var i mars när en utesluten Hells Angels-medlem sköts ihjäl i Lidköping. Det sista fallet är gymmordet i Tuve under april där en ung kriminell man sköts ihjäl av en annan man. Detta mord kan vara gängrelaterat men en del tyder på att det inte måste vara det även om en av de misstänkta personerna är en gängmedlem från det kriminella gänget i Länsmansgården och norra Biskopsgården som brukar kallas nya Norra.

Det finns dessutom ett skjutvapenmord i april om vilket inget verkar vara allmänt känt. Det tyder sannolikt på att det handlar om ett relationsrelaterat mord.

Alla fyra av fallen ser ut att kunna bli uppklarade. Det finns misstänkta som är gripna och häktade i alla fallen. Men i fallet med mordet på den tidigare Hells Angels-mannen är de gripna bara misstänkta för delaktighet, dvs medhjälp på olika sätt.

Lätt att feltolka statistiken

Vad denna lilla genomgång visar är att det är lätt att feltolka polisens statistik över skjutningar då den publiceras helt utan analys och fakta om skjutningarna. 2 gängrelaterade dödsskjutningar i polisregion Väst under 2022 så långt tyder inte på nån större ökning även om det förra året var noll dödsskjutningar under samma tid (jan-april). Bara ett av dem har inträffat i Göteborg. De följande månaderna (maj, juni, juli) var det tre stycken i Göteborg och i hela polisregion Väst. Först efter de tre månaderna kan vi se som det finns en ökning eller inte.

När det gäller övriga polisregioner är det så att två skjutvapenmord i polisregion Stockholm inte är gängrelaterade utan det handlar om ett så kallat utvidgat självmord där en man (i undantagsfall kan det handla om en kvinna) dödar sin närstående och sen sig själv. Det enda skjutvapenmordet i polisregion Norr har heller ingen gängkoppling.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!