Islamofobisk rapport som bygger på fantasier

Försvarshögskolan har skrivit en ny rapport som islamister (salafister och jihadister) som speciellt fokuserar på Göteborg, Borås och Gävle. Det är en rapport byggd på hörsägen, anekdoter, fördomar och fantasier. Den saknar totalt vetenskaplig stringens och saknar i stort sett fakta. Där fakta finns motsäger de i allmänhet de slutsatser som förs fram.

Göteborg

När det gäller Göteborg visar de fakta som författarna till rapporten lägger fram att de starka salafistiska organisationer som tidigare fanns i Göteborg i de flesta fall upphört med sin verksamhet eller så har den i alla fall minskat i omfattning. Skolor och förskolor har stängt eller stängts. Föreningar har upphört eller försvagats kraftigt. Trots skriver de att situationen är värre än nånsin. Det förefaller lite märkligt och bygger på hörsägen och anekdoter. Det saknas bevis och påståendena saknar grund.

Ingen koppling salafism och brottslighet

De antyder också att personer med somalisk bakgrund skulle vara speciellt indragna i salafismen. Vilket uppenbarligen inte är sant. Människor med somalisk bakgrund i Biskopsgården är exempelvis inte speciellt mycket indragna i religion överhuvudtaget, de i Bergsjön är i allmänhet mycket religiösa men de tillhör för det mesta en mer liberal moské med kopplingar till sufismen snarare än till salafismen. En imam i den församlingen var den välkände Abdirahmaan Sheik Muhiadiin. Han dog av covid-19Han var sufist, dvs anhängare av en form av islam som är den totala motsatsen. Nån kriminalitet att prata om finns inte bland personer med somalisk bakgrund i Bergsjön

Det finns kriminella som har koppling till muslimska organisationer. Men inte på det sätt rapporten påstår. Exempelvis gäller det släkten Ali Khan och andra i den släktbaserade gängmiljön. Ali Khan har ju en egen moské och deras trosinriktning här hemma inom sufismen. De är hårda motståndare till islamism och imamen Hashem Ali Khan har uttalat sig mot salafism och mot IS. Personer med somalisk bakgrund i Hjällbo samarbetar med dem i kriminella sammanhang.

I en annan släkt, Simmo/Semmo, där en familj pekas ut som kriminella så tillhör den aktuella familjen Göteborgs moské. Det är den stora moskén vid Ramberget i Kvillestaden och den är inte salafistisk eller islamistisk. Men det är den familjen polisen och andra brukar mena när de hävdar islamistiska kopplingar. Det är uppenbart en ren lögn.

Kriminalitet och tystnadskultur

Kanske finns det enstaka individer ur den salafistiska miljön som är kriminella men det finns inte några som helst kända kopplingar mellan salafister och kriminella nätverk. Däremot mellan sufistiska miljöer och kriminella gäng bildningar. Den ovan nämnde imamens äldre söner tillhör exempelvis ett kriminellt gäng i Länsmansgården och släkten Ali Khan inklusive imamen i deras led är starkt förknippade med organiserad brottslighet i Göteborg.

De allra flesta problem med tystnadskultur, protester, hot och annat gentemot myndighetspersoner i Göteborg har med släkten Ali Khan och deras kretsar att göra. Då de inte har med salafism och islamism att göra förefaller det ytterst märkligt att detta tar upp en så stor plats i Försvarshögskolans rapport.

Det mesta tyder på att en stor del av det som sägs i rapporten bygger på hörsägen från personer som inte kan skilja på olika sorters trosinriktningar inom islam. Lösa påhitt. Fördomar. Förutfattade meningar och rena felaktigheter. Det förefaller som om rapporten i stor utsträckning bygger på rena fantasier.

Borås

När det gäller avsnitten i Borås så har rapporten kritiserats kraftigt av en forskare, Hans Abrahamsson och kommunens samordnare för dessa frågor i Borås, Anders Hjort:

Anders Hjorth, som i två års tid har jobbat med att stärka samverkan mellan civilsamhället i utsatta området Norrby och Borås stad, är djupt kritisk till dessa slutsatser.

– När människor på Norrby bedriver högre studier, driver föreningar eller söker föreningsbidrag, då betraktas det som infiltration. Det är precis som att vända från svart till vitt. Det kan faktiskt vara så att folk vill ha ett bättre jobb eller vill organisera sig för att göra saker som är bra i området, säger han.

Han kallar rapporten för ”sabotage” av det arbetet som bedrivs på Norrby:

– Vi kan bara åstadkomma en förändring i området om vi lyssnar på de som bor där, inte misstänkliggör dem. Detta skadar tilliten som vi försöker bygga upp, säger han.

Han får medhåll av Hans Abrahamsson, freds- och utvecklingsforskare vid Göteborgs universitet, som på uppdrag av Sveriges kommuner och regioner i flera år har arbetat med att ta fram metoder för utveckling i utsatta områden i samarbete med de boende. De senaste åren har han arbetat med att utforma en sådan modell för Borås stad.

Ett problem som han ser med Försvarshögskolans rapport är att den bygger på intervjuer med anonyma myndighetspersoner – poliser, kommunanställda och skolpersonal – och inte med de boende.

– Det som oroar oss är att alla de här anonyma uppgiftslämnarna är andrahandskällor. Och där går gränsen för oss inom akademin för vad som är vetenskapligt. Du måste vara på området och höra själv vad de som bor där säger, du kan inte gå efter vad någon annan berättar, säger han.

Ovetenskaplig och felaktig rapport

Exakt den kritik som Hans Abrahamsson och Anders Hjort för fram när det gäller Borås kan anföras även när det gäller Göteborg och Gävle. Det är uppenbart att uppgiftslämnarna i Göteborg bara sprider rykten och sina egna fördomar. Deras utsagor stämmer inte med verkligheten och saknar helt bevisvärde. Inga rapporter kan skapas utifrån den typen av uppgifter. Det som står i Försvarshögskolans rapport är att betrakta som rasistisk och islamofobisk ryktesspridning och smutskastning. Det är ur vetenskaplig synpunkt ren dynga.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!