Kvinna häktad efter stort narkotikabeslag

En 18-årig kvinna har häktats misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott efter att polisen beslagtagit nära ett halvt ton narkotika (550 kg) i norra Stockholm. Beslaget och gripandet gjordes i en lägenhet i norra Stockholm, närmare bestämt i Sollentuna kommun. Beslaget är ett av de större i regionen under senaste tiden. Den unga kvinnan är sannolikt bara en så kallad lagerhållare.

Gripandet möjliggjordes efter ett intensivt arbete av den strategiskt operativa gruppen vid polisen i Skärholmen. Ärendet har en koppling till tidigare beslag i södra Stockholm. Där sitter två personer frihetsberövade. I det fallet gjorde polisen omfattande narkotikabeslag på flera adresser innan den 22 april. Över 140 kilo narkotika samt över 20 000 narkotikaklassade tabletter togs i beslag.

– Narkotikan tros ha ett samband med ett av polisens tidigare beslag som gjordes i södra Stockholm i april. Den nu häktade kvinnan anses vara en del av en större organisation och vi arbetar nu vidare i utredningen för att kunna identifiera och gripa fler misstänkta personer, säger Sofie Sundman som ledde insatsen och som är gruppchef vid polisen i Skärholmen.

Den beslagtagna narkotikan är bland annat kokain, cannabis och amfetamin.

Tidigare beslag

De tidigare beslagen rubriceras som synnerligen grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott. I det ärendet ser polisen att mellanhänder används för leverans, försäljning och förvaring av narkotika.

– Majoriteten av ärendena är egeninitierade från ingripandeverksamheten i lokalpolisområde Skärholmen, men vi har också fått hjälp av andra myndigheter och lokalpolisområden. Det är stora mängder narkotika som i och med detta försvunnit från Stockholmsområdet, säger Sofie Sundman gruppchef vid polisen i Skärholmen.

Dessutom har det utförts kontaktskapande åtgärder med familjer i södra Stockholm. Familjer där polisen i och med utredningarna uppmärksammat en oro för ungdomarnas utveckling.

– Vi har i insatsen en tät samverkan med socialtjänsten då många av de berörda personerna är under 18 år. Syftet med vårt hårda arbete är inte bara för att få bort narkotikan från området. Utan vi skall också försvåra nyrekrytering av yngre personer. Vi har genom utredningarna sett att äldre personer i allt större utsträckning nyttjar yngre arbetskraft för att sälja, leverera och förvara narkotika, detta är något vi inte kan tolerera. Vi måste tillsammans med socialtjänsten, skolan och vårdnadshavare kroka arm för att förhindra nyrekryteringen och torsdagens insats var en del av vårt bidrag i den fighten, säger Sofie Sundman, gruppchef vid polisen i Skärholmen.

Läs mer om narkotikabrott

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!