Fängelse för svartförmedling av lägenheter

Stockholms tingsrätt har meddelat dom i ett mål gällande omfattande olaglig försäljning och förmedling av hyreslägenheter.

I målet har de två huvudåtalade åtalats för omfattande olaglig försäljning och förmedling av hyreslägenheter i Stockholm under en tvåårsperiod mellan 2017 och våren 2019. Den ena personen, en idag 54-årig kvinna dömdes för ett fall av brott mot förbudet mot otillåten ersättning för överlåtelse av bostadslägenhet och tolv fall av brott mot förbudet mot otillåten ersättning för förmedling av bostadslägenhet. Total omfattade brotten ett belopp om 8 935 000 kr, Domen blev fängelse i ett år och fem månader.

Den andra personen, den 54-åriga kvinnans 31-åriga dotter, dömdes för 16 fall av brott mot förbudet mot otillåten ersättning för förmedling av bostadslägenhet. Brotten omfattande ett totalt belopp om 7 995 000 kr. Domen blev fängelse i ett år och sju månader.

Förmedlingsverksamheten har enligt tingsrätten utgjort en yrkesmässig svart handel med hyreslägenheter som de huvudåtalade bedrivit gemensamt och där betydande belopp betalats som ersättning för lägenheterna. Brotten har med hänsyn till dessa omständigheter bedömts som grova. De huvudåtalade har även meddelats näringsförbud i tre år.

Stora belopp

Även om de huvudåtalade har uppburit en del av ersättningen för de säljande hyresgästernas räkning är det enligt tingsrätten klarlagt att de har gjort en betydande egen vinning. De har i vissa fall dömts att betala tillbaka den ersättning som de mottagit till köparna av hyreslägenheterna. Totalt rör det sig om 7,5 miljoner kronor som ska betalas tillbaka. I vissa fall ska de också betala ett belopp, 1,1 miljoner kronor till staten såsom förverkat utbyte av brott. Detta beräknas motsvara deras ekonomiska utbyte av brotten.

I målet har även ett stort antal personer åtalats för att ha sålt sina hyreslägenheter genom de huvudåtalades förmedlingsverksamhet. I samtliga dessa fall har åtalen ogillats. När det gäller ett par fall är anledningen till det att åklagaren inte bevisat att de tilltalade har begärt ersättning för att överlåta hyresrätterna. I huvuddelen av fallen är dock skälet till att åtalen ogillats att brotten inte bedömts som grova och att de därför är preskriberade. De åtalade har dock i dessa fall, nio stycken, ändå dömts att betala tillbaka den ersättning som de tagit emot. Det rör sig om summor mellan 100 000 och 700 000 kronor.

Bakgrund

Starten på hela svartmäklarärendet kan spåras till mars 2019. Då avslöjades en skåpbil lastad med stora mängder narkotika och skjutvapen i Stockholmsförorten Farsta. Däribland en pistol som använts i ökänt dubbelmord i Hallonbergen. För det dömdes nio personer fängelsestraff. Huvudmännen fick fängelse på mellan fem och nio år. Den idag 54-åriga kvinnan var en av de dömda. Hon fick villkorligt för grovt penningtvättbrott.

Så småningom åtalades mor och dotter för svartförmedling av lägenheter (ETC använder fingerade namn):

Den utredningen ledde i förlängningen till att Susanna och dottern Elin i maj 2021 åtalades för att mellan 2017 och 2019 ha förmedlat den olagliga försäljningen av hyreskontrakt på 20 adresser i Stockholm. Bevisen har bland annat bestått av dokumenterade pengatransaktioner och tiotusentals sms. Åklagaren bedömde omfattningen som näringsmässig och de två ska tagit rejält betalt för sina tjänster. Även 14 personer som sålt sina förstahandskontrakt, för summor på mellan 400 000 och två miljoner kronor, åtalades.

Nu har de alltså dömts för en del av de brott de begått. De som har kunnat bevisas. ETC fortsätter:

I ett helt separat ärende kräver Skatteverket sammanlagt sex miljoner kronor av mor och dotter, för det de ska ha tjänat på 39 stycken kontraktsförsäljningar under bordet. Saken befinner sig i limbo då beslutet överklagats. Även totalt tolv personer som sålt sina förstahandskontrakt i den här härvan har upptaxerats på sammanlagt närmare en miljon kronor.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!