Välfärdsmiljardärerna i Sverige

Aftonbladet har publicerat en artikel om personer som blivit miljardärer på avregleringar och privatiseringar. Det är en mycket subjektiv lista för faktum är ju att i princip alla som blivit rika på fastigheter blivit det på grund av skattesänkningar, nedskärningar, avregleringar och privatiseringar.

Det är dock inte bara fastighetsmiljardärer som Aftonbladet listat, utan även personer som blivit mycket rika på privatiseringen av skolorna, apoteken och vården. De fastighetsmiljardärer de listat är sådan som ska ha tjänat pengar på att ta över fastigheter från i första hand allmännyttan. Det handlar om Ilija Batljan, Marjan Dragicevic, Mikael Andersson, Rickard och Fredrik Svensson, Sven-Olof Johansson och David Mindus.

Bland vårdmiljardärerna har de med Per Svärdson, Johannes Schildt, Fredrik Jung Abbou, Anders Cserkuti, Camilla Günelsi, Fabian Fischer och Pia Stoltz. All har de med Apotea eller Kry att göra. Skolmiljardärer de listat är bland annat Barbara Bergström (Internationella Engelska Skolan), Peje Emilsson, Raja Thorén och Håkan Jensen. De har också med Rune Andersson som idag äger Academedia men det är ju orimligt. Han har inte blivit rik på grund av ägandet i Academedia.

Men en sak har vård- och skolmiljardärerna gemensamt. De tjänar pengar på att sno åt sig skattemedel. Det hela bygger på att pengar vi alla betalar in i skatt överförs till dem via vinstutdelning i skol- och vårdföretag. Naturligtvis borde inte sådant vara möjligt eller ens tillåtet.

Välfärdsmiljardärer enligt Aftonbladet:
Ilija Batljan SBB Samhällsfastigheter 5.4
Marjan Dragicevic SBB Samhällsfastigheter 3.3
Raja Thorén Thorengruppen Skolor 2
Mikael Andersson Kvalitena Allmännyttan 2
Per Svärdson Apotea Nätapotek 2
Rickard och Fredrik Svensson SBB Samhällsfastigheter 1.9
Sven-Olof Johansson SBB Samhällsfastigheter 1.6
Barbara Bergström IES Skolor 1.5
Håkan Jensen Jensen Education Skolor 1.5
Rune Andersson med familj Academedia Skolor 1.3
Johannes Schildt Kry Nätläkare 1.2
Peje Emilsson med familj Kunskapsskolan Skolor 1.1
David Mindus Hemsö Fastigheter Samhällsfastigheter 1
Fredrik Jung Abbou Kry Nätläkare 1
Anders Cserkuti Apotea Nätapotek 1
Camilla Günelsi Apotea Nätapotek 1
Fabian Fischer Apotea Nätapotek 1
Pia Stoltz Apotea Nätapotek 1
Läs mer som privatisering:
Läs mer som vårdprivatisering:
Läs mer som skolprivatisering:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!