Åtal för grova ekobrott kopplade till olagliga läkemedel

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) i Stockholm har väckt åtal mot en person som misstänks ha bedrivit olaglig försäljning av läkemedel i form av potensmedel. Läkemedlet är inte godkänt i Sverige och försäljningen har pågått under flera år utan tillstånd, utan bokföring och utan att skatter har betalats. Den undandragna skatten uppgår till totalt 9,5 miljoner kronor under perioden 1 jan 2018 till 30 juni 2021.

Den misstänkta försäljningen har skett genom en svensk webbplats som har riktat sig till främst svenska kunder. I oktober 2021 genomförde EBM ett tillslag i Uppsala mot dels en privatbostad, dels en distributionskanal. Vid tillslaget togs drygt 80 000 tabletter i beslag av läkemedlet.

Åtalspunkterna gäller brott mot lagen om handel med läkemedel, grova bokföringsbrott, grova skattebrott, grovt penningtvättsbrott och olovlig identitetsanvändning.

– Brottsligheten har kunnat fortgå under lång tid på grund av att personerna bakom verksamheten använt sig av målvakter och falska identiteter. Bristande penningtvättshantering hos svenska banker och brister vid kontroller i samband med folkbokföring och vid utfärdade av ID-kort har också varit avgörande faktorer, säger Andreas Bergman, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Den misstänkte gärningsmannen har varit häktad sedan oktober 2021. Huvudförhandling vid Stockholms tingsrätt inleds den 24 maj och beräknas pågå under tre dagar.

Läs mer om läkemedel

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!