Gängland Finland – självmarkerande gäng

Under hela 1900-talet och även därefter har Finland haft en högre våldsnivå än de andra nordiska länderna. Den har varit många gånger högre. De allra senaste åren har dock våldsbrottsligheten i Finland sjunkit till nästan samma nivåer som i Sverige, Norge och Danmark. Orsaken Finlands högre våldsnivåer är omstridd men det finns sannolikt en koppling till alkhoholbruket och till de djupa konflikter och trauman som skapades av inbördeskriget och krigen under andra världskriget.

Orsaken til lnedgången de senaste åren är troligen att Finland blivit allt mer lika de övriga nordiska grannländerna. Det avspeglar sig också i att kriminella gäng och nätverk fått fäste i landet. Än så länge handlar det om den första fasen av framväxten av en organiserad brottslighet i modern tid. Etablerandet av kriminella mc-gäng och deras expansion med fler och fler lokalorganisationer. Medan Hells Angels MC och Bandidos MC har en stabil kontroll över miljön i Sverige och ihop med Satudarah MC dominerar i Danmark så är situationen i Finland mer splittrad.

År 2000 fanns enligt HBL 3 kriminella mc-gäng i Finland med sammanlagt 8 lokalavdelningar. Det var Hells Angels MC (4 lokalavdelningar), Bandidos MC (1) och Cannonball MC (3). I mars 2019 hade antalet ökat till 7 organisationer med mc-gäng och andra självmarkerande gäng med totalt 75 lokala avdelningar enligt Hufvudstadsbladet (HBL). HBL:s siffror förefaller dock alldeles för höga och verkligheten är att United Brotherhood hade mellan 7 och 12 lokalorganisationer. Enligt deras egna hemsidor har Cannonball MC idag 9 lokalavdelningar, Bandidos MC 13, och Hells Angels MC 7 lokala avdelningar.

Andra mc-gäng som också uppges existera i Finland är Outlaws NC, Satudarah MC och Bats med nåt 20-tal medlemmar var.. Även Ruff Ryders, No Surrender MC, Russian Motorcyclists International (RMI) och Shark Riders MC från Thailand försöker etablera sig i landet.

Cannonball MC

Cannonball MC grundades 1991 och fungerade de 5 första åren som en supporterorganisation till Hells Angels MC. Under den tiden tog de del i vad som kallades Det stora nordiska mc-kriget tillsammans med Overkill MC som var prospect chapter i Hells Angels. På andra sidan stod Undertakers MC som var supporterorganisation till Bandidos MC.

Därefter blev det en självständig klubb och 2017 hade de 10 lokalavdelningar i Finland samt en i Estland. Två år senare hade antalet växt till 20 lokalavdelningar. En av klubbens grundare var Jari Uotila som dog år 2012. MC-gänget tycks senare ha fått vänskapliga förbindelser med Bandidos MC.

1999 bildade lokalavdelningen i Lahtis en egen organisation, Rogues Gallery. Detta blev sen en av de organisationer som grundade United Brotherhood. Genom åren har ett stort antal medlemmar i Cannonball MC dömts för en lång rad narkotikabrott, våldsbrott som bombningar och utpressning.

Några av dessa domar och dömda har varit:

Ari Petteri Ronkainen dömdes 1997 för haschsmuggling till fängelse i 4 och ett halvt år. 2008 dömdes 18 personer med koppling till gänget för rån och utpressning. Presidenten Jari Uotila åtalades tillsammans med flera andra för en skjutning i Helsingfors år 2011 men frikändes. 2013 dömdes 15 personer från Cannonball MC och Bandidos MC för omfattande smuggling och försäljning av amfetamin. hasch och MDMA (ecstasy).

Timo Kalevi Tuomisto, Arttu Ilmari Heinonen and Tomi Juhani Kenttä dömdes år 2016 till fängelse i 10,5 år, 8 år och 10 månader respektive 7 år. De dömdes alla för att ha handlat med och hanterat amfetamin. 2019 dömdes 13 personer med koppling till mc-gänget för skattebrott och penningtvätt. 2020 dömdes tre medlemmar för en skjutning som också involverade det rivaliserande mc-gänget Chosen Ones MC och deras allierade Moraine MC.

I oktober 2021 inledde polisen i Finland en process för att förbjuda Cannonball MC och dess supporterorganisation Squad 32. Den nationella presidenten i organisationen, Esko Eklund, är för närvarande också gripen och misstänkt för flera brott som ett resultat av Trojan Shield-insatsen. antalet medlemmar i organisationen uppskattas till cirka 230 i nio lokalavdelningar. Dessutom finns det cirka 10 supporterklubbar.

Bandidos MC

Undertakers MC tog i början av 1990-talet kontakt med Bandidos MC i Danmark. De deltog därefter i Det stora nordiska mc-kriget på Bandidos sida. Overkill MC och Cannonball MC stod på den andra sidan.1995 blev Undertakers MC först hangaround chapter och senare samma år probationary chapter i  Bandidos MC. Året efter tycks de ha blivit fullvärdiga medlemmar och Finlands första Bandidos-klubb var ett faktum. President i klubben vid denna tid var Marko Hirsma.

1998 startades Compadres MC i Helsingfors som en supporterklubb och nåt år senare blev de fullvärdiga medlemmar. Samma år uteslöts Marko Hirsma ur Bandidos MC när han besökte ett möte i USA. Han startade då en ny klubb med namnet Undertakers MC och kontaktade den internationella mc-klubben Outlaws MC. Efter lite turbulens med uteslutningar och nedläggningar av lokalavdelningar rekonstruerades Bandidos MC i Finland.

Våldsam konflikt

I oktober 1999 skedde en skottlossning i Lahtis mellan Rogues Gallery och Bandidos MC varvid en medlem i Rogues Gallery blev skadad. Kai Tapio Blom och Andrei Antoni Jensko dömdes till fängelse för skjutningen. De fick 2 år och 6 månader respektive 2 år och 7 månader.

I januari 2000 sköts två ledande medlemmar i Bandidos MC, Björn Isaksson och Sakke Pirra, ihjäl i samband med rättegången om skjutningen i Lahtis. Även Juha Jalonen som var medlem i Black Rhinos MC dödades. Skjutningen var en hämnd för skjutningen i Lahtis. Pertti Hämäläinen, Sami Koivula och Eikka Lehtosaari från Rogues Gallery dömdes till livstids fängelse för trippelmordet i april 2001. Rättegången hade då pågått sen maj år 2000. Med utgångspunkt från dessa händelser kom Cannonball MC och Bandidos MC att knyta kontakter och de två gängen har numera vänskapliga relationer.

Mord

Marko Hirsma sköts ihjäl i januari 2001 på grund av att han haft en lång rad konflikter med Bandidos MC. skyttarna var Kai Tapio Blom och Andrei Antoni Jensko som precis hade kommit ut ur fängelset. De greps samma dag och ett år senare föll domen. Båda fick livstids fängelse,

2005 var det dags för våldsamheter igen:

But it would have to wait until 2005 before the big headlines came out again. On June 30, 2005, a member of Rogues Gallery and Bats, Bats being another gang who is dressed as bikers but are not into bikes, were shot and wounded. The victims were participating in a wedding party for a Bats member, in a part of Helsinki not far away from Bandidos’ clubhouse.

They were shot and wounded by Bandidos Helsinki chapter president, Pentti Tapio Haapanen, and Helsinki chapter vice president Harri Tapio Reinikainen. Later the same day they were arrested and would later in December get sentences of two years and two months for Pentti Tapio Haapanen, and four years and three months for Harri Tapio Reinikainen, for serious bodily harm and weapon possession.

I september 2005 dömdes också Markku Tapani Lahtonen som var medlem i X-team. Han dömdes till 11 års fängelse för mord.

Idag har Bandidos MC utvecklats till det största kriminella gänget i Finland med cirka 240 medlemmar och 13 lokala avdelningar. I tillägg till detta finns det omkring 25 supporterklubbar inklusive X-team-avdelningar.

Hells Angels MC

Hells Angels MC etablerade sig i Finland i början av 1990-talet då Overkill MC blev prospect chapter i Hells Angels. Sen dess har de expanderat och har cirka 130 medlemmar i 7 avdelningar. De har supporterorganisationen Bad Machine 81. Dessutom finns det cirka 5 supporterklubbar.

I jämförelse med danska Hells Angels MC där 805 av de kända medlemmarna är dömda för brott är brottsligheten låg i finska Hells Angels MC. Bara 20% av medlemmarna är dömda för brott.

United Brotherhood

United Brotherhood (som numera är upplöst) betraktades av polisen som ett av de mest problematiska gängen. Grupperingen bildades 2010 genom en sammanslagning av tre tidigare gängbildningar, Rogues Gallery, Natural Born Killers och M.O.R.E. Den sistnämnda beteckningen står för Me Olemme Rikollisten Eliittiä vilket betyder Eliten bland kriminella.

Rogues Gallery som bildats som en utbrytning ur Cannonball MC hade vid samgåendet ett rykte som det våldsammaste gänget i Finland. Detta berodde på några händelser under åren 1999 och 2000.

I oktober 1999 skedde en skottlossning i Lahtis mellan Rogues Gallery och Bandidos MC varvid en medlem i Rogues Gallery blev skadad. Kai Tapio Blom och Andrei Antoni Jensko från Bandidos MC dömdes till fängelse för skjutningen. De fick 2 år och 6 månader respektive 2 år och 7 månader.

I januari 2000 sköts två ledande medlemmar i Bandidos MC, Björn Isaksson och Sakke Pirra, ihjäl i samband med rättegången om skjutningen i Lahtis. Även Juha Jalonen som var medlem i Black Rhinos MC dödades. Skjutningen var en hämnd för skjutningen i Lahtis. Pertti Hämäläinen, Sami Koivula och Eikka Lehtosaari från Rogues Gallery dömdes till livstids fängelse för trippelmordet i april 2001. Rättegången hade då pågått sen maj år 2000.

Upplösning

United Brotherhood upplöstes i början av 2020 efter att polisen börjat förbereda ett förbud mot organisationen och dess supporterorganisation Bad Union. Även Bad Union upplöstes. Ledare för gruppen ansågs vid denna tid vara Tero Holopainen. Han dömdes 2020 för grovt narkotikabrott, grov penningtvätt, rån, vapenbrott, förskingring, registeranteckningsbrott och försök till utpressning. till fängelse i 9 år och 8 månader. Tillsammans med honom dömdes ytterligare ett 20-tal medlemmar i organisationen.

2021 förbjöds också de två organisationerna. 2022 fastställdes förbudet i Hovrätten genom att de vägrade ta upp överklagandet.

Den kriminella verksamheten fortsätter dock men numera i mer informella former och utan namn. Gruppen har också haft mycket goda förbindelser inom den finska polisen, däribland med den korrupte polischefen Jari Aarnio.

En av de som skött dessa kontakter är Keijo Vilhunen som länge var ledande i United Brotherhood. Gänget hade under lång tid fått insiderinformation om polisens arbete men efter att Aarnio åkte fast minskade deras möjligheter att få sådan information. Även en annan polis, Mikael Runeberg, dömdes vid samma tillfälle som Aarnio år 2016. Då dömdes även Keijo Vilhunen varvid Tero Holopainen verkar ha övertagit Vilhunens ledarposition i gänget.

United Brotherhood hart enligt uppgift haft ett vänskapligt förhållande till Hells Angels MC. Antalet medlemmar beräknas ha varit cirka 100 år 2019. Då fanns mellan 7 och 12 lokala avdelningar.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!