Om Zlatanbiografin ur ett klassperpektiv

Jag deltog nyligen i Lundensiska litteratursällskapets panelsamtal om Cristine Sarrimos nya bok Det spökskrivna jaget: Zlatan, marknaden och läsarna. Förutom Sarrimo och jag deltog även Annika Olsson, som också skrivit om David Lagercrantz Zlatanbiografi, om än från delvis andra utgångspunkter.

Det var ett intressant samtal. Sarrimos bok aktualiserar nämligen en lång rad stora frågor, om exempelvis litteraturens funktioner och villkoren för dess produktion.

Dessutom har hon ett mycket tydligt klassperspektiv i sin forskning. Inte minst argumenterar hon övertygande för att ett allt för starkt fokus på Zlatans ”invandrarbakgrund” kan dölja att berättelsen om honom faktiskt i hög utsträckning handlar om sociala och ekonomiska klyftor.

Bra publikfrågor

En mycket upplyftande sak var att publiken ställde osedvanligt bra frågor som fick oss att tänka i nya banor. En man, som är fotbollstränare i Torna Hällestad IF, påpekade exempelvis att boken om Zlatan visar upp några av proffslivets avigsidor och därför kan få unga spelare att se mer nyanserat på sina fotbollsdrömmar.

En dam som läst boken i en bokcirkel gjorde också intressanta kommentarer om hur den kan uppfattas av läsare som tidigare inte varit särskilt intresserade av Zlatan och som inte bryr sig särskilt mycket om fotboll.

Jag rekommenderar alla att läsa boken.

Magnus Nilsson

Ursprungligen publicerat på Litteratur och klass. Publicerat här i enlighet med licensen CC-BY-NC 4.0.

Liked it? Take a second to support Magnus Nilsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!