Bomb mot restaurang i Helsingborg

En kraftig explosion inträffade strax efter klockan 04 på tisdagsmorgonen på Södra Storgatan i centrala Helsingborg. Fönsterrutor krossades på flera fastigheter, däribland en gymnasieskola, Mariakyrkan och ett hotell, Hotell Vault. Måltavlan för bomben var dock restaurangerna Mezo och FiraVin.

Nån hotbild mot restaurangerna verkar polisen inte känna till. Däremot har personer observerat en bil på platsen som kan ha koppling till explosionen. Den ska ha stannat till vid en av restaurangerna efter att ha kört dit norrifrån. En person ska ha klivit ur bilen, lämnat något och sedan försvunnit från platsen.

Även tidigare har det skett liknande restaurangsprängningar i Helsingborg. Det verkar ju som om det skulle handla om så kallad beskyddarverksamhet, dvs kriminella bedriver utpressning mot ägare av caféer, restauranger och butiker för att de sak betala. Om de inte betalar sprängs stället eller så hotas ägarna. Det existerar dock inga bevis eller belägg för att det skulle vara på det viset i detta fall. Förra gången det inträffade var i oktober 2021.

Ägare för bolaget Café Mezo AB som är ett av bolagen bakom restaurangerna är formellt Fatma Kevci Ar. I styrelsen sitter hon som ordinarie och Caner Ar (förmodligen en svåger) som suppleant. Caner Ar är också ordinarie styrelseledamot i Mezo FinaVin AB. Suppleant är Irfan Akyüz. De är sannolikt också ägare.

Akyüz är också styrelsesuppleant i BellaBella AB där styrelseledamoten heter Mustafa Kaya medan en av delägarna uppges heta Botan Altun. Mazhar Ar, make till Fatma Kevci Ar, äger ett par andra företag i Helsingborg inom hotell- och restaurangbranschen. I de bolagen är han ordinarie styrelseledamot och hustrun suppleant.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!