Tänker du rösta på miljöpartiet för klimatets skull?

Besvara först dessa fyra korta frågor:

1.Vad behöver göras av politikerna?  Den frågan vet vi redan svaret på:

Stoppa klimatkatastrofen. Rädda djuren, miljön och klimatet. Nu går det fortfarande åt fel håll. Nya oljekällor och kolgruvor öppnas. Företagen släpper ut miljöfarliga gaser och ämnen i luften, havet och marken.

Därför sprids hälsogiftigt stoff som skadar oss och våra barn och barnbarn. Därför stiger koldioxidhalten i atmosfären. Och vi får snart extremhetta (inte mer av behagligt Medelhavsklimat).

Det måste till radikalare snabbare, mer ”dramatiska” åtgärder. För vi kanske klarar oss, men inte våra barn och barnbarn! Idag förstör vi Naturen och värmer på ett farligt sätt upp Planeten.

Därför är Klimat och Miljö idag mänsklighetens viktigaste politiska frågor!!! Ödesfrågor för hela den nuvarande civilisationen!

2. Vilken politik och vilken ekonomi behövs då för att stoppa klimatkatastrofen? Vilket parti?

3. Vilken politik och vilken ekonomi behövs då för att även få med oss en majoritet av befolkningen i valet och framöver? Vilken eller vilka frågor ska vi ta upp förutom klimatet?

En färsk DN-undersökning visar väljar-intresset: (de svarande fick göra tre val):

  1. Sjukvården                                  29 procent
  2. Skola, utbildning                         22 procent
  3. Brottslighet, lag och ordning       22 procent
  4. Integration invandring                18 procent
  5. Miljö, klimat, energi, kärnkraft  17 procent
  6. Försvar, säkerhet, Nato              14 procent

Inte så uppmuntrande för miljöpartiet…

Vilket parti eller allians av partier kombinerar då bäst klimat (som du betonar) – med välfärd (som väljarmajoriteten betonar)?

4. Vilket parti kan mobilisera mest folk för en politik enligt ovan sagda? Plus andra frågor förutom klimat och politik?

Jag, en vanlig 72-årig arbetare inom vården, funderar så här:

Klimatarbetet kommer att kräva mobilisering av vanligt folk, en stark stat, samt ett parti med en historia av välfärdsbygge. Detta eftersom välfärd är väljarnas toppenfrågor. Och för att det krävs ett starkt samhälle för att stoppa den kommande klimatkatastrofen.

Vad gäller invandring behövs ett parti som tar itu med sociala brister och på allvar förbättrar integrationen. Integrationen måste förbättras.

För att åtgärda brottsligheten måste polisen arbeta smartare och effektivare – brottsförebyggande och brottsbekämpande. Bland annat ta med i helhetsbilden att alltför många brottslingar lider av djupa psykologiska problem och svåra neuropsykiatriska sjukdomar. Vanligt skötsamt folk måste kunna gå säkra på gator och torg, främst genom sociala insatser, och förbättrat polisarbete.

Uppenbart av allt ovan sagda är att arbetarrörelsen och socialdemokraterna bör utgöra kärnan i en ny klimat-aktiv regering. De står i mycket för ovanstående politik. I varje fall i lättare form… Så därför behöver de pressas på – speciellt förstås i klimatfrågan. Vilket gör att miljöpartiet och även vänsterpartiet bör ingå i en önskvärd klimataktiv regering efter valet den 11 september.

Partierna

Men vänsterpartiet är bättre än miljöpartiet på att nå vanligt folk i välfärdsfrågorna. Samt i frågan om förbättrat arbete mot skjutningarna och övrig brottslighet. För att skydda vanligt folk.

Och borgarpartierna har ju gjort bort sig med sitt starka driv för privatiseringar av den offentliga sektorn. Med orättvisa villkor på skolorna runt om i landet. Bland annat i form av lyckobetyg på privata skolor.

Att kombinera SD:s invandring och brottslighet med klimat går inte, och det vill vi inte. De är inte att lita på. De söndrar landet.

Men även med stödröster kan miljöpartiet hamna utanför riksdagen, vilket inte sker med vänsterpartiet som nu går uppåt i opinionen. Då är det bortkastade valsedlar att rösta på miljöpartiet.

Och dessutom kan vänsterpartiet också driva klassfrågor, och dra missnöjda i arbetarklassen från sverigedemokraterna. Det klarar inte miljöpartiet. Och knappast längre heller socialdemokraterna.

Före detta sosseledare går numera ofta in som rådgivare åt det privata näringslivet. Så någon djupare känsla för vanliga arbetar har de nog inte. De är mer duktiga karriärister.

Slutsats: Den som vill prioritera klimatfrågan, och nå en vänstermajoritet som radikalare kan driva den frågan, de bör rösta på Vänsterpartiet!

 Hans Norebrink, arbetarsocialist (v)

Läs mer om Vänsterpartiet

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!