Korruptionsskandalen i Securitas

Sveriges Televisions Uppdrag granskning förde i avsnitt med titeln Securitas hemligheter fram korruptionsanklagelser mot det enorma vaktbolaget Securitas. Två höga chefer ska bland ha mutat ett par tjänstemän som arbetade på Malmö stads säkerhetsverksamhet. De ska ha bjudits på en resa till London i augusti 2021.

De två tjänstemännen ska ha delat med sig av hemlig information till den ena av cheferna på Securitas, en global säljare. Därefter vann bolaget en upphandling i staden. Kontrakten som de fick vid upphandlingen uppges vara värda cirka 30 miljoner kronor. De handlade om bevakning på Möllevångstorget. Ett torg där det förekommer stora problem vad det gäller organiserad brottslighet.

Sexköp i Spanien och ryska maffian

Av programmet framkom dessutom att höga chefer i Securitas vid flera tillfällen köpt sexuella tjänster på en bordell i Fuengirola, Spanien. Detta kan enligt den spansk polisen och media vara ett stort problem då bordeller och prostitution i Spanien kontrolleras av den organiserade brottsligheten:

Cesar Jara, spansk författare och journalist, förklarar i programmet att de flesta bordeller i Spanien på något sätt är kopplade till organiserad brottslighet.

– Om jag är affärsman, entreprenör eller politiker och köper sex på en bordell vet jag inte om de tänker nyttja den hållhaken på mig och pressa mig på pengar eller information.

Till saken hör att spansk polis pekar ut den ryska maffian som största aktören inom bordellverksamhet och prostitution i landet. Och att Sverige alldeles säkert finns på ryska statens radar som mål för underrättelseverksamhet.

Daniel Stenling, chef för kontraspionaget vid Säkerhetspolisen menar också att agerandet från cheferna på Securitas kan medföra en risk för rikets säkerhet eftersom bolaget ansvarar för säkerheten vid flera svenska myndigheter och samhällsviktiga funktioner. Enligt Uppdrag Granskning har en av de två höga cheferna tillgång till känsliga uppgifter om den svenska militären. Att det kan vara en säkerhetsrisk beror ju på kopplingen till den ryska maffian. Indirekt skulle det också kunna ge den ryska staten möjligheter till utpressning mot männen.

Uppgörelse mellan svenska gangsters

Svenska Magasinet, en tidning på svenska som ges ut i Spanien, menar att det handlar om en bordell med en viss koppling till svenska kriminella:

Enligt Svenska Magasinets källor ska det röra sig om en bordell som ligger i stadsdelen Carvajal bara några stenkast från stranden i Fuengirola.

Det var där en skottlossning inträffade den 31 oktober mellan två kriminella gäng med kopplingar till Sverige. Det handlade om två gäng som har legat i fejd med varandra sedan 2013 vilket har lett till kidnappningsförsök, skjutningar, sprängningar och uppgörelser.

Två maskerade män öppnar eld mot tre svenska medborgare från Göteborg när dessa hade lämnat bordellen. En skottskadas svårt efter att ha blivit träffad i buken.

Det handlar om den mycket långvariga konflikten mellan G-falangen (Goulara-falangen) och M-falangen (Vermahomood-falangen) i Tynnered.

Konsekvenser

Securitas ska redan den 13 maj ha meddelat att två medarbetare har handlat i allvarlig strid med Securitas uppförandekod och att en intern utredning pågår. De har nu varslats om uppsägning.

De två tjänstemän vid Malmö stad som var med vid Londonresan har också sagt upp sig. Malmö stad beslutade också att inte förlänga avtalet med företaget. De initierade också en extern utredning av händelsen.

Utifrån vad som framkom i programmet inledde dessutom Riksenheten mot korruption vid Åklagarmyndigheten en utredning om misstänkt mutbrott.

Securitas och korruption

Securitas har flera gånger tidigare figurerat i korruptionsskandaler liksom ihop med organiserad brottslighet och sexköp. Dessutom i annan oetisk verksamhet.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!