Idiotiskt beslut om varg i riksdagen

Den 12 maj togs ett idiotiskt riksdagsbeslut om vargar. Beslutet går ut på att referensvärdet för varg ska vara 170 individer, alltså det antal individer som ska förvaltas för att vi ska kunna räkna med att ha en livskraftig vargstam. Idag är referensvärdet 300 individer. Också det är alldeles för lågt och det har kritiserats av EU. I verkligen behövs troligen minst 2000 vargar i Sverige för att gynnsam bevarandestatus ska kunna uppnås. Det kräver troligen också att fler vargar invandrar från Finland och att varg tillåts i renskötselområdet.

Varg. Bild: Gunnar Ries. Licens: CC BY-SA 3.0

Riksdagens vargbeslut

Eftersom Sverige är medlem i EU måste en gynnsam status för vargarna i Sverige uppnås. EU kommer därför inte att acceptera en sänkning av referensvärdet till 170 vargar. Sverige riskerar därför också att ställas inför EU-domstolen. Kontentan av det hela kan i slutändan bli att Sverige måste acceptera fler vargar än 300. Ordföranden i Sveriges Rovdjursförening, Magnus Orrebrant, skriver bland annat följande om saken på deras hemsida:

I år är det val och det är mycket tydligt att vissa partier är beredda att gå långt för att vinna särskilda gruppers röster. Den 18 maj röstade dessa partier därför igenom att lägstanivån på vargstammen ska sänkas från 300 till 170 individer. Detta trots att de borde vara medvetna om att antalet vargar som behövs för att säkra en gynnsam bevarandestatus är inget man röstar om. Det är i grunden en biologisk bedömning grundad i fakta. Det är som att rösta om ifall jorden är platt. Det enda syftet är att försöka vinna röster i valet.

[…]

Vargen har blivit ett sätt för vissa politiker att ta bort fokus från sakfrågan; de verkliga problemen för dem som bor på landsbygden. Dessa problem kvarstår olösta. Samtidigt underblåser och skapar man motsättningar. Dels mellan stad och landsbygd, dels mellan personer på landsbygden som har olika åsikter gällande vargfrågan.

Riksdagsomröstningen

De partier som röstade mot riksdagsmotionen var Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna. De som hade lämnat den reaktionära motionen var Moderaterna och Kristdemokraterna. Centerpartiet och de fascistiska Sverigedemokraterna röstade för motionen.

På många sätt är beslutet i riksdagen befängt och bisarrt. Med tanke på hur stort Sverige är så är antalet vargar mycket lågt. Italien som är mycket mer tätbefolkat har mer än 3 000 vargar, Spanien omkring 2 000. Grekland ungefär lika många som Spanien och Rumänien fler. Sverige skulle alltså utan problem kunna ha ett par tusen vargar.

Läs mer:

Läs mer om varg

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!