Fem män åtalade för utpressning

Fem män med koppling till antingen radikal islamism eller kriminella förortsgäng har åtalats för flera fall av grovt våld och utpressning. Två av de fyra huvudåtalade är bröder. Enligt Säpo betraktas de båda som en del av den våldsbejakande islamistiska extremistmiljön. De härstammar fån Jemen.

Den yngre brodern, den 25-årige Amer Al-Hasani, greps i Grekland tillsammans med den ökände jihadisten Mirsad Bektasevic 2016. De dömdes 2018 i en grekisk domstol för att ha försökt ansluta sig till Islamiska staten i Syrien för att strida för dem. De dömda släpptes fria redan sommaren 2018 och återvände till Sverige..

Den äldre brodern, en 26-årig man, har tidigare suttit i förvar i väntan på en utvisning som inte kunnat verkställas. Det är idag inte möjligt att utvisa till det krigshärjade Jemen och mannen har därför befunnit sig på fri fot med daglig anmälningsplikt hos polisen i Göteborg.

En tredje inblandad tillhör enligt åklagare polis kärnan i Bergsjönätverket.

En av de övriga två männen, en 32-årig man från Skåne, är inte bara åtalad det nu utan ska även själv ha blivit utsatt för brott. Bland annat tvingades han erkänna en skuld på 200 000 efter att dessförinnan fått sparkar och slag med tillhyggen.

Det huvudsakliga brottsoffret är en 31-årig man från Göteborg som under tre olika kidnappningssituationer och tortyrliknande former förmåtts av ta lån och betala ut 234 000 kronor till förövarna. Han utsattes för skendränkning i en lägenhet där han hölls fången och uppmanades att erkänna att han var en Säpo-agent.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!