Jag har torkat nog många golv: En biografi om Maja Ekelöf

Nina van den Brinks Jag har torkat nog många golv: En biografi om Maja Ekelöf är en utmärkt bok. Dels ger den en fyllig bild av en spännande persons liv, dels placerar den in detta liv i relevanta politiska, sociala och litterära kontexter.

Särskild uppmärksamhet ägnas åt bilden av Ekelöf som städerskan (eller, ibland, ”skurgumman”!) som lyckades skriva en bok. Det var nämligen så hon blev känd när hon 1970 vann en romanpristävling med Rapport från en skurhink.

Van den Brink visar hur den bilden ganska ofta byggde på klassförakt och förminskade Ekelöfs gärning. Hon pekar också ut den upprättelse Ekelöf fick 1987, när hon blev den första mottagaren av Ivar Lo-priset. I motiveringen stod det såhär:

Maja Ekelöf gav med sin bok ett storartat exempel som visar arbetarlitteraturens möjligheter och manar till efterföljd. ”Rapport från en skurhink” är ett tidlöst mästerverk.

Här förvandlas städerskan till författare (arbetarförfattare, närmare bestämt) och hennes bok till litteratur. Och på samma sätt förvandlar van den Brink Ekelöf, genom att visa på människan bakom klassfördomarna.

Läs boken. Ni kommer inte att bli besvikna.

Magnus Nilsson

Ursprungligen publicerat på Litteratur och klass. Publicerat här i enlighet med licensen CC-BY-NC 4.0.

Liked it? Take a second to support Magnus Nilsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!