Vad är dom så rädda för?

Jag har sagt det förut: Ryssland är ett fattigt och svagt land som man inte behöver vara rädd för – nu ännu mindre än på 80-talet.

Nu har jag också fått stöd av en lettisk general: Ukrainakriget har visat att ryssarna inte är så bra som vi trodde. Vårt säkerhetsläge är snarast bättre än vi trodde.

Man kan då fråga sig vad det svenska etablissemanget är så ängsligt över att det måste ge sig under USAs alltför skakiga och opålitliga beskydd – som dessutom handlar mer om angrepp än om försvar.

Det är för övrigt inte bara den lettiske generalen som håller med mig.

Anatol Lieven, Rysslands- och säkerhetsexpert, menar att Ryssland inte ens klarar av Ukraina, mycket mindre då någon annan.

Och Branko Milanovi?, Världsbankens förre statistikchef, menar i en serie artiklar att den ryska ekonomin bara går bakåt (artikel 1artikel 2 och artikel 3). För tjugo år sen kunde det t.ex. sälja flygplan på den internationella marknaden men det går inte idag, de håller inte längre standarden säger Milanovi?. Utförsäljningen till spekulanter 1989-90 ledde till att den i och för sig skakiga sovjetiska industrin kollapsade. Sen dess har den aldrig hämtat sig.

Så, återigen, vad är den svenska regeringen och officiella oppositionen så rädda för?

Eller är de inte så rädda för ryssen som de säger? Ligger det andra skäl bakom? Har de behov av yttre hot för att dribbla bort kritik mot ökande ojämlikhet och välfärdskommersialisering? Eller handlar det bara om mindrevärdeskomplex för att de inte har fått vara med och leka med de stora grabbarna i Nato?

Ingen vet.

Hur som helst finns det andra saker de borde vara mer ängsliga över. Exempelvis klimatkrisen. Och den europeiska ekonomiska stagnationen. Men där händer inte mycket.

Jan Wiklund

Ursprungligen publicerat på bloggen Gemensam.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Jan Wiklund on Patreon!
Become a patron at Patreon!