Vad är Sotsialny Ruch

När den danska rödgröna alliansens Enhetslistan höll sin årliga konferens den 15 maj, deltog ukrainarna Natalia Lomonosova och Oleksandr Kyselov från Sotsialny Ruch (Sociala rörelsen). Här är deras tal om situationen i Ukraina, i en något nedkortad version. Hela talet går att läsa på engelska i Links International Journal of Socialist Renewal.

Medan vi talar fortsätter kriget: till och med i Ukrainas mest avlägsna regioner skjuts missiler, folk dödas, infrastruktur och hus förstörs och de levande berövas tillgång till det mest grundläggande. Kriget har gjort miljontals ukrainare till internt fördrivna i sitt eget land eller till flyktingar utomlands.

Man kan se hur dussintals fortsätter att bo i Kievs tunnelbana på grund av att deras hus har förstörts av ryska bomber. Man kan se vårdinrättningar överfulla av utsatta personer, äldre och invalider som tvingats till utmattande och farliga evakueringar, en lång och skrämmande väg sedan deras hem eller skolor bombades med flit.

Den ryska imperialismen

Istället för hypotetiska funderingar om vilken imperialism som är det största hotet står vi inför konsekvenserna av ett brutalt angrepp som har inletts av en speciell imperialism, den ryska. Många talar om fred. Men fred är inget abstrakt begrepp: varje handling, varje beslut, varje ord har verkliga konsekvenser.

Utan makt, utan stöd, utan vapen, så innebär det att kapitulera för de ryska kraven och gå med på ett faktiskt utländskt protektorat och ockupation av våra territorier. Och vi ser vad det för med sig: urskillningslöst dödande, plundring, godtyckliga arresteringar, sexuellt våld och deporteringar.

Inte undra på att folkets motstånd enade många som var villiga att offra allt för att försvara sina hem mot inkräktaren: akademiker i städerna, fotbollshuliganer och fackföreningsaktivister. De kan inte stoppa ryska tanks och missiler bara med ord, och de har inte förmånen att resonera om den perfekta lösningen. I detta fall är en vägran att stöda arbetskamrater samma sak som att hugga dem i ryggen.

Med detta sagt uppskattar vi djupt och är vi ytterst tacksamma för Enhetslistans beredvillighet att ta itu med den nya verkligheten och inte skygga från att ta ansvar för svåra beslut.

Ukrainas regering

Om vi övergår till vår regering, så ber vi er att skilja den frågan från folkets strävan efter självbestämmande och rätten till självförsvar. De flesta ukrainare har alltid varit väldigt kritiska mot våra härskare, och i egenskap
av socialistisk organisation är Sotsialny Ruch det ännu mer. Det ukrainska etablissemanget kan vara mycket cyniskt och manipulativt och använder patriotisk retorik för att främja ett ytterst vilt nyliberalt program och regeringen har redan tagit en del steg i fel riktning.

Man har infört begränsning av fackföreningarnas makt, minskad kontroll av arbetsgivarna och försök att avreglera arbetsmarknaden. Vi får höra att i hårda tider är statens ekonomi bero- ende av företagarna som betalar skatter och löner. På något sått saknas arbetarnas roll i denna bild. Vi ser det som vår uppgift att påminna regeringen om det. Och glöm heller inte bort de tusentals offentliganställda som riskerar sina liv för att fullgöra sin plikt, alla de som samtidigt gör det mot minimilön.

Vi är fullt medvetna om regeringens brister, men det är den enda regering vi har. Som vänsteraktivister måste vi ta itu med det, rikta in våra ansträngningar på att lindra och bygga nätverk som kan hålla regeringen i schack, samtidigt som vi försöker överleva kriget. Det är vad vi har gjort under de senaste månaderna.

Sotsialny Ruch

Vi, Sotsialny Ruch, är en plattform som förenar en progressiv vänster i Ukraina. Den bildades 2016 och syftar sist och slutligen till att bilda ett politiskt parti som ska representera arbetarklassen och förespråka alternativa sått för samhällets utveckling. Idag har vi avdelningar i landets största städer och sympatisörer i de andra. Vi har alltid främst riktat in oss på arbetarnas rättigheter: stöd till oberoende fackföreningsrörelser, juridisk hjälp, organisering av gatuaktioner och solidaritet. Under årens lopp har vi lyckats upprätta starka band till gruvarbetare, järnvägsarbetare, byggnadsarbetare och kranförare, sjuksköterskor och busschaufförer.

Sotsialny Ruch har alltid talat för en feministisk agenda. Vi stöder sjuksköterskornas och vårdarbetarnas kamp. Vi kämpar mot diskriminering och mot ekonomisk ojämlikhet. Dessutom försöker vi få med ett vänsterperspektiv i de bredare samhällsfrågorna och tar itu med frågor om klimatförändringar, antifascism och hbtq-rättigheter.

Vi stod inte heller och tittade på när kriget började. Mitt under chock och förvirring tog våra aktivister värvning i de lokala försvarsenheterna, samlade ihop och distribuerade humanitär hjälp, anslöt sig till och samordnade nätverk av frivilliga för att stöda fördrivna människor och aktivister som löpte risk, de som sökte skydd och de som for till fronten.

Vi hoppas att kriget en dag tar slut så att vi uteslutande kan koncentrera oss på kampen för löner till sjuksköterskor och socialarbetare, för rätten till bostad och rimliga hyror, precis som vi gjorde före 24 februari.

Rysk ockupation

Men vi menar också att ställa frågan om att man måste välja mellan utgifter för sjukvården och den sociala sektorn i ert land och militärhjälp till Ukraina kan vara kortsiktigt i ett längre perspektiv. Om Ukraina förlorar kriget och ockuperas fullständigt av Ryssland, så är det oundvikligt med en ökande militarisering och ökade militära utgifter i hela Europa. Det är inte svårt att föreställa sig på bekostnad av vad, det kommer att göras.

Det är omöjligt att tänka sig en övergång till en demokratisk socialism under rysk ockupation. En enad ståndpunkt inom den internationella vänstern, vare sig vi talar om militärt stöd och hjälp eller stöd för att avskriva Ukrainas utlandsskuld, kommer att hjälpa oss att inte bara försvara oss utan också bygga ett mer solidariskt och jämlikt samhälle efter kriget.

Ukrainsk återuppbyggnad

Förhoppningsvis kommer kriget att ta slut och det som kommer sedan är att bygga upp landet. Högst troligt kommer det nödvändiga stödet för det att komma från väst. Det är av största vikt att kontrollera under vilka villkor hjälpen kommer. Den får inte komma med ett förslavande beroende av lån och ny åtstramningspolitik.

Vi ser återuppbyggnaden av Ukraina som ett socialt inriktat projekt enbart i syfte att hjälpa landets befolkning, istället för att berika de lokala och utländska affärseliterna. Projektet ska bygga upp samhällsservice och boende och rikta in sig på att förbättra vanliga arbetares liv, och inte göra landet mer tilltalande för utländska företag. Vi uppmanar er att bestämt stöda den här sortens återuppbyggnad efter kriget.

Natalia Lomonosova och Oleksandr Kyselov. Översättning från engelska, Göran Källqvist

Tidigare publicerat i Internationalen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!