Blågul guldvittring inför damernas Fotbolls-EM

Det svenska herrlandslagslaget föll snöpligt i den helt avgörande utslagsmatchen mot Polen inför det omstridda Fotbolls-VM i Qatar senare i år. Men i sommar har ändå vi svenska idrottsentusiaster en höjdpunkt att bespetsa oss på i TV-sofforna när damerna spelar sitt EM i England, 6-31 juli.

Sommarens EM är det 13:e i ordningen som går av stapeln. Premiären ägde rum 1984 när den glädjestrålande svenska lagkaptenen Anette Börjesson kunde höja segerpokalen i Luton efter den blågula finalsegern mot den engelska opponenten, Det var ett lag med många profiler där dock den karismatiska målmaskinen Pia Sundhage gnistrade allra starkast. Denna turnering kan nog ses som svensk damfotbolls stora publika genombrott när breda folklager tog den framgångsrika laget till sitt bröst.

Efter det har Sverige figurerat i ytterligare tre finaler, vilka tog alla slutat med hårfina förluster: 1-2 mot Norge 1987, 2-3 mot Tyskland 1995 samt 0-1 mot samma nation 2001. I senaste EM 2017 fick Sverige respass i semifinalen när den slutliga segraren Nederländerna betvingade oss med 2-0.

Historiskt sett är det annars Tyskland som varit överlägset framgångsrikast med hela åtta erövrade mästerskap, varav dessutom sex hemfördes i svit under åren 1995-2013, Norge har tronat överst på prispallen vid två tillfällen och så har då Sverige samt Nederländerna noterats för vardera en seger.

Årets EM

Till årets slutspel är det 16 nationer som kvalificerat sig. Sverige har via lottningen blivit placerat i Grupp C tillsammans med Nederländerna, Portugal och Schweiz. Två lag avancerar till kvartsfinalerna och efter de därpå kommande semifinalerna äger finalen rum 31 juli på klassiska Wembley i London. Allt annat än att Sverige och Nederländerna kvalificerar sig från Grupp C skulle ses som mer eller mindre en praktsensation. Portugal och Schweiz får bereda sig på att utgöra sparvar i trandansen.

Men hur kommer det att gå sen? Ja, jag vill nog mena att Sverige denna gång får bära favoritskapet. Förra året nådde laget ända fram till OS-finalen, vilken dock utmynnade i en bitter förlust mot Kanada efter straffsparksläggning, och på den aktuella världsrankingen återfinns Sverige på andraplatsen (efter USA).

Svenska landslaget

Sannolikt har de svenska damerna aldrig varit bättre än idag med en välkomponerad och spelskicklig formation från veteranmålvakten Hedvig Lindahl och ända ut till de nog så habila ersättarna på reservbänken. Visst skulle det också smaka fågel för Lindahl att få kröna en landslagskarriär, som sträckt sig över 20-års tid, med att äntligen få sätta pricken över i-et.

Om vi sedan går till fyrbackslinjen präglas den av ett stort mått av rutin och lugn. Spelare som Linda Sembrant, Magdalena Eriksson samt Jonna Andersson har varit med förr och är något att luta sig mot när laget sätts under press.

På mittfältet huserar fortfarande Caroline Seger i den självklara ledarrollen, medan Kosovare Asllani står för det mer tekniskt spektakulära. Den lilla svagheten kan dock vara att det saknas en spelare med den sällsamma förmågan att med osviklig precision slå de avgörande genomskärarna.

Och framåt har vi två världsstjärnor i form av Evelina Rolfö och Stina Blackstenius, vilka nu båda verkar befinna sig i sin karriärs zenit. Därtill går Lina Hurtig från klarhet till klarhet och Sofia Jakobsson är fortfarande med sin snabbhet ett äss i rockärmen att sätta in under en drabbnings senare del.

Vilka kan vi då tippa blir Sveriges värsta motståndare? Jag vill här hissa en varningsflagg för ett pånyttfött Norge. Under senare år har laget knappast skördat några lagrar, men allt kan ändra sig när straffområdets okrönta drottning Ada Hegerberg – efter en schism med norska fotbollsförbundet ända sedan 2017 – nu åter är med i leken.

Det går inte heller att bortse från att ett uppåtgående England gynnas av hemmaplan, ett England som också redan vid VM-2019 gick så långt som till semifinalen – men mitt tips är således att Caroline Seger 31 juli får glädjen att höja segerpokalen.

Anders Karlsson

Läs mer om fotboll

Liked it? Take a second to support Anders Karlsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!