Åtal för grova ekobrott – försäljning genom apotek

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm har väckt åtal mot två företagare bosatta i Stockholm. Dessutom mot en svensk medborgare bosatt i Monaco. Brottsmisstankarna rör grova skattebrott och grova penningtvättsbrott. Företagarnas produkter, naturläkemedel, saluförs i dag av flera stora apotekskedjor.

Den misstänkta brottsligheten har pågått under lång tid men åtalet omfattar åren 2015 – 2021. Ekobrottsmyndigheten genomförde tillslag på flera platser i Stockholmsområdet i oktober 2021 och då greps bland annat de båda företagarna som varit häktade sedan dess.

– Företagarnas brottsupplägg har gått ut på att vinsterna i det svenska bolaget har genererats utomlands utan möjlighet till upptäckt av svenska myndigheter och utan att företagarna deklarerat inkomsterna. I Sverige har de endast deklarerat måttliga inkomster samtidigt som de haft betydande levnadsomkostnader. Därför har de haft behov av att föra över inkomsterna till Sverige, säger Andreas Bergman, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, i ett pressmeddelande.

För att undvika beskattning har de använt sig av olika metoder. Dels det uppmärksammade växlingskontoret Worldexchange på Södermalm där flera personer dömdes till långa fängelsestraff i början av året. Dels av en svensk medborgare bosatt i Monaco som agerat penningtvättare. Han har bistått företagarna med bland annat transaktioner och att upprätta falska handlingar.

Skatteverket har gjort en betalningssäkring på knappt 16 miljoner kronor mot de båda företagarna.

Läs mer om ekobrott

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!