13 års fängelse för två skjutningar i Hjulsta

Den 31 maj 2021 sköts en 28-åring till döds på en parkering vid Hjulsta backar i nordvästra Stockholm. Tre månader senare, den 30 augusti, skedde ytterligare ett mord. En 26-åring avled och en 23-åring blev svårt skottskadad i huvudet. Totalt åtalades 5 personer för brott i sammanhanget. 28-åringen hette Ali Omer Said och anses ha ingått i det gäng som kallas 24K.

I april åtalades fem unga män som misstänkta för att på olika sätt ha varit inblandade i morden. I fredags föll domen. Två dömdes till långa fängelsestraff medan tre friades. En 21-åring, Muhsin Ibrahim Hussein (sixty) dömdes för mord på Abdimalik Hussein och mordförsök på Mikail Tuncer (svensken) den 30 augusti och medhjälp till mord den 31 maj samt för grovt vapenbrott till 13 år och tio månaders fängelse. Han kopplas till mordvapnet genom DNA (Men det kan även två andra misstänkta som frikänts) och till mordet och mordförsöket genom bevisning och indicier. Han anses vara ledare för den gruppering som i media kallas Hjulstabarnen och anses vara allierade med Dödspatrullen.

Sixty har tidigare varit misstänkt för inblandning i en rad mord, ett mord i Hjulsta 2020, ett dubbelmord i Tensta den 16 augusti 2021 och ett annat mord i Hjulsta den 12 maj 2021. Dessutom har han varit misstänkt för vapenbrott,

En 22-åring, Abdikarim Ibrahim, i samma nätverk dömdes till 10 år och fyra månaders fängelse för medhjälp till mordet den 31 maj. Ingen dömdes för själva mordet då tingsrätten anser att en tredje person kan ha hållit i vapnet. I all fall kan det inte uteslutas att det är på det sättet.

Båda de dömda har förnekat brott.

Frikännanden

Ytterligare två personer, Abdullahi Ibrahim Hussein och Yusuf Mohamed Abdi Fatah tillhörande Hjulstabarnen åtalades för delaktighet i mordet den 30 augusti men frikändes. Den förstnämnde åtalades även för delaktighet mordet den 31 maj men frikändes även i det fallet. De var visserligen i samma lägenhet som Muhsin Ibrahim Hussein vid tiden för skotten men det var bara en skytt och inga bevis för att det agerat i samband med morden och mordförsöken finns.

Mikail Tuncer som skottskadades åtalades själv för mordförsök och grovt vapenbrott men frikändes. Han anses tillhöra det kriminella gäng som kallas Filterlösa grabbar (FLG). Domen mot honom underkändes på grund av polisens vidriga agerande i samband med att han låg svårt skottskadad på marken vilket filmade med en kroppskamera:

Däremot har tingsrätten utifrån filmen funnit att det vid tillfället torde ha förekommit kränkningar av Mikail Tuncers rätt till en rättvis rättegång enligt artikel 6 i Europakonventionen. Samtalet mellan poliserna och Mikail Tuncer har i praktiken delvis haft karaktär av misstankeförhör.

Det genomfördes utan att han dessförinnan hade delgetts en misstanke, utan möjlighet till närvaro av en försvarare och utan att han upplysts om straffprocessuella rättigheter. Dessutom skedde det under extraordinära omständigheter då Mikail Tuncer var svårt skadad i huvudet. Samtalet var utdraget och skedde samtidigt som Mikail Tuncer rimligen måste ha känt dödsångest och svår smärta.

[…]

Sammantaget finner tingsrätten att de uppgifter som Mikail Tuncer lämnade inför kroppskamerafilmen har ett mycket lågt, om ens något, bevisvärde för bedömning av Mikail Tuncers skuld.

(citat ur domen)

Inga bevis

Inget vapen som kan kopplas till Abdimalik Hussein och Mikail Tuncer anträffades på brottsplatsen och inget sådant vapen har heller påträffats senare. Förutom vad han själv sagt i ett kränkande förhör där han knappt var vid medvetande finns inga som helst bevis för att han och hans mördade vän planerat nåt mord. Det är med tanke på detta inte förvånande att Tuncer frikändes.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!