Städbolaget, ekobrotten och svältlönerna

Göteborgs-Posten har granskat delar av städbranschen i Göteborg. Närmare bestämt Alberts Städservice AB som ingår i en liten städkoncern med V. Albertsson Holding AB som moderbolag då det bolaget äger en majoritet av aktierna i Alberts Städservice AB. Ett par andra bolag i koncernen är KJ Städ Sverige AB och Alberts Service i Sverige AB. År 2021 hade dessa bolag drygt 50 anställda varav nästan 30 i KJ Städ Sverige AB och nästan 20 i Alberts städservice.

Några andra helägda dotterbolag till V. Albertsson Holding AB är Alberts Städservice i Stockholm AB, Alberts Personal AB. Ägare av V. Albertsson Holding AB är Victor Albertsson.

Minoritetsägare i Alberts Städservice AB är Mattay Akyol via Akyol Holding AB och David Hartung via Nicholas H Holding AB. Ägandet i de ett par av de andra dotterbolagen, Alberts Städservice i Stockholm AB, KJ Städ Sverige AB och Alberts Service i Sverige AB, ser likadant ut.

Mattay Akyol är också styrelseledamot och vice VD i Alberts Städservice AB, David Hartung är styrelseledamot, Victor Albertsson är styrelseordförande och Boris Albertsson (troligen far till Victor Albertsson) är styrelsesuppleant. VD i företaget är Charlotte Schönborg. I Alberts Service i Sverige AB är Mattay Akyol VD och styrelseledamot med Victor Albertsson som styrelsesuppleant.

Ett annat bolag som Victor Albertsson är delägare i är  fastighetsbolaget Allbostäder i Sverige AB. Den andre delägaren i samma bolag är Martin Kylhov. Victor Albertsson är VD och styrelseledamot medan Martin Kylhov är styrelseordförande. Boris Albertsson är styrelsesuppleant.

Underleverantörer

KJ Städ Sverige AB har nyligen förklarats i konkurs. Detta städbolag ägdes tidigare av Katarzyna Witkowska som var VD och styrelseledamot. Styrelsesuppleant var Jakub Janomwski. Det bolag har bland annat fungerat som underleverantör till Alberts Städservice AB. De har bl.a. anställt städare för uppdrag som Alberts Städservice fixat.

En annan underleverantör till Alberts Städservice har varit Björks städservice som utnyttjat rekryteringsföretaget Colibri work i Kyiv. I många fall har städarna varit anställda av polska företag som sen hyrt ut dem till ett svenskt företag som i sin tur har utfört arbete åt Alberts Städservice.

Upplägget rent generellt tycks har varit just så. Alberts Städservice har fått kontrakt och uppdrag genom att erbjuda låga priser åt beställarna. Därefter har de lagt ut utförandet av jobben på andra firmor som exempelvis KJ Städ Sverige AB. Alberts Städservice har inte själva haft några anställda städare.

Låga löner och utnyttjande

Sen 2012 då bolaget grundades har Alberts Städservice på detta sätt växt till ett av Göteborgs största städbolag när det gäller städning av enskilda hem. Förutom bostäder har städningen också skett hos bland annat gymkedjan Fitness24Seven. Nyckeln har varit låga löner och utnyttjande av skattesubventioner genom rut-avdragen.

Enligt reportageserien i GP har de bolag som hyrts in för att utföra uppdragen betalat mycket låga löner till de anställda. I en del fall har enligt GP dessa bolag i många år använt sig av arbetskraft från Ukraina utan arbetstillstånd i Sverige. Lönerna har varit extremt låga och har knappt räckt till uppehället i Sverige. Städarna har tvingats bo i industrilokaler och ibland har de inte kunnat få ut sina löner.

Penningtvätt och bokföringsbrott

Hos gränspolisen pågår en utredning mot Alberts Städservice och dess systerbolag med anledning av att olaglig arbetskraft påträffats flera gånger. Många har också blivit utvisade. Dessutom har Ekobrottsmydnigheten startat en utredning om bl.a. bokföringsbrott, skattebrott och penningtvätt:

I Ekobrottsmyndighetens utredning har sex personer delgivits misstankar i utredningen som hos tingsrätten är rubricerad ”grovt bokföringsbrott m m”.

Det rör sig om huvudägaren Victor Albertsson, företrädaren för bolaget som varit dominerande underleverantör av hemstädare, Björks städ, och ytterligare tre städföretagare som levererat personal till Alberts städservice. Den sjätte misstänkte personen är en i sammanhanget udda figur.

Utöver de sex personerna som delgivits misstanke ska det finnas ytterligare ett antal misstänkta.

När det gäller den sjätte mannen sitter han redan häktad i Stockholm för andra brott han begått inom byggbranschen i Stockholm. Han är häktad som misstänkt för näringspenningtvättsbrott, grovt brott under hela 2021 t o m februari 2022. Dessutom är han misstänkt för grovt bokföringsbrott i tre bolag under samma period. Han har drivit flera företag i byggbranschen och städbranschen. Ett av mannens bolag figurerar i utredningen kring Alberts Städservice genom att de skickat falska fakturor till en av underleverantörerna till Alberts Städservice. Detta för att den aktuella underleverantören skulle kunna betala svarta löner.

Om några ekonomiska brott har begåtts är ännu inte klarlagt men klart är att underleverantörer till Alberts Städservice använt sig av olaglig arbetskraft vilket är ett brott mot utlänningslagen.

Läs mer om svartarbete

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!