Fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott

Nyköpings tingsrätt har meddelat dom mot de sex personer som åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott bestående i bland annat omfattande näthandel med narkotika.

Tingsrätten dömde den åtalade huvudmannen till åtta års fäng­else. Ytterligare tre åtalade dömdes för synnerligen grovt narkoti­kabrott. Två av dem till fängelse i sex år och en till fängelse i sex år och tre månader. Två åtalade, vars inblandning av tingsrätten bedömts ha varit mindre, dömdes för grovt narkotikabrott respektive narkotikabrott av den s.k. normalgraden till fängelse i tre respektive ett år.

Flertalet misstänkta i det här målet greps den 7 juni 2021 i Trojan Shield-insatsen efter att svensk åklagare fått tillstånd att använda materialet från kommu­nikationsnätverket Anom i förundersökningar. Fem av de sex åtalade greps i juni 2021, det var Tommy Bogebrink (8 år, hette tidigare Tommy Lindberg), Per Lindholm (6 år och 3 månader), Kjell Johansson (6 år), P@tr#k R*b@ne (6 år), Lee Andersson (3 år) och V*ronica J@nsson (1 år).

Åtalet har avsett bland annat drygt 35 kg amfetamin, drygt 3 kg kokain och 5,5 kg hasch. Paketeringen av narkotikan, som beställts på darknet, har i huvudsak skett inom Trosa kommun men även i Katrineholm, Stockholm, Tyresö och Vimmerby.

– Den skriftliga bevisningen i målet har varit mycket omfattande och det har funnits många principiella invändningar från de tillta­lade att pröva, säger Stefan Jansson, chefsrådman, i ett pressmeddelande.

Kjell Johansson blev 1987 känd för att ha smugglat in 20 kilo amfetamin i Sverige i en vattentät säck. Han var då själv klädd i grodmansdräkt, dvs dykardräkt. Därför fick smugglarligan namnet Grodmansligan i media. Dessutom har han flera gånger tidigare dömts för narkotikabrott.

Läs mer:
Läs mer om Trojan Shield:

Läs mer om ANOM

Läs mer om Darknet:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!