30 gripna i Europolinsats mot stöldligor

Svensk polis har gripit 30 personer runt om i landet i en Europolinsats riktad mot internationella stöldligor. Misstänkt stöldgods till ett värde av strax över fem miljoner kronor beslagtogs. Däribland bildelar och byggmaskiner.

– Vårt resultat tyder på att de internationella brottsnätverken åter opererar på det sätt de gjorde innan pandemin och de reserestriktioner som funnits runtom i Europa, säger Robert Göransson i ett pressmeddelande. Han är kommissarie vid Noa (Nationella operativa avdelningen) som har koordinerat den svenska delen av insatsen.

Insatsen ägde rum 17–19 maj i samtliga polisregioner i Sverige och i 21 andra Europol-länder. Under dessa dagar kontrollerades hundratals personer, fordon och bostäder av intresse för insatsen.

– I den här typen av insatser är vårt samarbete inom Europol, men även i samverkan med andra polisregioner avgörande för resultatet, säger Robert Göransson.

I polisregion syd togs närmare 1 500 smycken i beslag. Flera av smyckena tros ha anknytning till ärenden där äldre personer blivit bestulna. I samma region greps även fem personer misstänkta för grovt penningtvättbrott. I polisregion väst greps två personer med falska id-handlingar och ytterligare en person greps misstänkt för att hantering av stulna bildelar.

En person som efterlysts sedan han inte inställt sig för att avtjäna ett fängelsestraff påträffades under insatsen och fördes till häktet. På en och samma plats greps under insatsen fem personer misstänkta för upprepade stölder.

I region Stockholm greps en person med stulna båtmotordelar till ett värde av runt 150 000 kronor. Vidare greps tre personer misstänkta för grova stölder, vid ett förråd för magasinering av möbler och andra personliga tillhörigheter i södra Stockholm. Där anträffades stulna byggmaskiner till ett värde av runt 100 000 kronor.

Även Kronofogden deltog i delar av insatsen. De andra deltagande Europol-ländernas resultat rapporteras i höst.

Läs mer om polisen

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!