Polisen körde för fort och Lars Vilks dog

Utredningen om Lars Vilks död den 3 oktober 2021 är klar. Det var en olycka orsak av en punktering i mycket hög hastighet vilket gjorde att föraren av fordonet tappade kontrollen. Polisen orsakade med andra ord Lars Vilks död genom att vara oförsiktiga. Detta genom att köra i en hastighet som låg långt över gällande hastighetsbegränsningar. Så även om det var en olycka så var det polisen som orsakade hans död. Hans egna livvakter tog alltså livet av honom genom att framföra fordonet på ett oansvarigt sätt.

Bilen som Lars Vilks färdades i tillsammans med sina livvakter fick enligt den utredning som gjorts förmodligen en punktering. Föraren förlorade kontrollen och kom över i den andra körbanan och kolliderade med en lastbil. Alla tre i bilen avled i olyckan och lastbilschauffören skadades allvarligt. Polisen inledde en förundersökning om mord, eftersom det fanns en skyddsperson med en hotbild i personbilen.

– Vi har i polisens utredning tittat på om det fanns tecken på yttre påverkan som orsakat olyckan. Vår utredning har klarlagt att det var en olycka och att det därmed inte finns någon grund för misstanke om mord, vilket innebär att förundersökningen nu läggs ned. Vi har vidtagit omfattande utredningsåtgärder och allt finns beskrivet i en promemoria för alla att ta del av, säger Mikael Wessling i ett pressmeddelande. Han är förundersökningsledare vid Polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Olycka

Parallellt med polisens utredning har en åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, Per Nichols, lett en utredning om brott har begåtts i samband med olyckan och har utrett tre brottsmisstankar; grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

– Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka. Vi har gjort omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesförhör. Den säkerhetsklassade personbilen har kontrollerats och analyser av ljudupptagningar har gjorts. Sammanfattningsvis är det mest troligt att ett däck har gått sönder på polisfordonet och därefter har föraren tappat kontrollen över fordonet, som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen. Den omfattande utredningen visar nu att inget brott har begåtts, säger chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.

– Det här är en ytterst tragisk händelse och det är skönt att vi nu kunnat få mer klarhet i händelseförloppet och den bakomliggande orsaken till olyckan. Det har varit en mycket svår tid för alla berörda medarbetare och våra tankar går naturligtvis också till de anhöriga. Nu försöker vi fokusera på att arbeta framåt samtidigt som vi fortsätter att ta hand om varandra och minnas våra kollegor, säger Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten som ansvarar för personskyddet i region Syd.

Brott

Trots att det är uppenbart att bilen kördes alldeles för fort och att föraren därför orsakade olyckan så menar alltså åklagare och polis att inget brott begåtts. Det är ju ärligt sagt trams. Det är bara fegt av åklagaren att hävda att inget brott begåtts. I själva verket är det ju uppenbart att det begåtts brott. Föraren framförde bilen i en så hög hastighet att han saknade möjlighet att kontrollera fordonet. Det finns dock ingen att åtala så utredningen skulle ända lagts ner.

Både åklagare och polis ägnar sig åt verklighetsförfalskning och verklighetsförnekande. De ägnar sig åt ett enormt hyckleri. Om fordonet inte hade framförts i den enorma hastighet som skedde hade personerna med stor sannolikhet levt idag. Om inte det är vårdslöshet i trafik och vållande till annans död så kan ju i princip ingen trafikolycka vara vållande till annans död eller vårdslöshet i trafiken.

Läs mer: Tog polisen livet av Lars Vilks?

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!