Solidaritet med det ukrainska motståndet mot all imperialism

1. Läget i kriget

Idag har tre månader gått sedan Putins trupper invaderade Ukraina. Den ryska armén har ockuperat delar av territoriet, speciellt i landets östra och södra delar, samtidigt som de har lidit ett svårt nederlag i regionen kring Kiev.

Ukrainarna har gjort ett fenomenalt och massivt motstånd, inklusive väpnad och obeväpnad kamp, arméns lokala försvarsstyrkor, civilsamhällets organisationer och nya former för självorganisering. De har fått vapenleveranser, humanitär hjälp och underrättelseinformation från EU och NATO-länder. Motståndets första framgångar har ökat de ukrainska förhoppningarna om att besegra den ryska angriparen. Invånare i ockuperade regioner fortsätter att demonstrera mot ockupationen, det finns rapporter om partisanaktiviteter i vissa områden.

Tiotusentals soldater har dödats på båda sidor, och de ukrainska civila offren är lika många. Krigsbrotten som har begåtts av ryska trupper är många och bevisade, som i Butja, Irpin och andra städer. Den ryska arméns belägring av städerna har medvetet orsakat tusentals dödsfall bland invånarna på grund av brist och svält, speciellt i Mariupol. Tolv miljoner invånare har tvångsförflyttats, fem miljoner till andra europeiska länder.

Konflikten har orsakat massiv materiell förstörelse genom urskillningslösa bombningar av civila och militära områden, en del städer har nästan raserats till grunden.

I början av april beslutade Vladimir Putin att förändra offensiven, med målet att annektera hela Donetsbäckenet och industri- och hamnstaden Mariupol, och största möjliga territorium i söder vid Svarta havet. Men även i dessa regioner fortsätter ukrainarna att göra motstånd.

2. Vår ståndpunkt: Stöd till Ukrainas kamp för självbestämmande och oberoende mot bakgrund av interimperialistiska stridigheter.

Putins invasion är ett angreppskrig vars mål är att ta kontroll över Ukraina för att återupprätta det storryska imperialistiska projektet.

Ukrainarna kämpar för nationell befrielse mot invasionen. Vi stödjer deras rätt att göra motstånd, inklusive militärt, och solidariserar oss med deras val att göra det. Vi försvarar deras rätt att beväpna sig och således erhålla de vapen som krävs för att stå emot en mycket starkare krigsmakt.

Kriget äger rum i ett sammanhang av ökad interimperialistisk rivalitet där västimperialismen genom NATO och EU har valt sida för Ukraina och stöder dess motstånd ekonomiskt och militärt. Det har helt klart stärkt motståndet och förbättrat dess framtidsutsikter.

Vi fördömer USA- och EU-ledarnas uppenbara mål att omvandla kriget i linje med sina egna intressen: framtidsutsikten av en andra afghansk mardröm för Ryssland har redan öppnat enorma möjligheter till ökade militärbudgetar, utplacering av ny militär teknologi, utvidgning av NATO och en förbättring av USA:s geostrategiska ställning i världen. Deras mål är att utnyttja slagfältet i Ukraina för att förverkliga sina geopolitiska mål.

Imperialistiska motsättningar

För tillfället har båda de imperialistiska makterna, Ryssland och NATO, undvikit direkta konfrontationer som skulle kunna eskalera till ett interimperialistiskt krig. Ingen är intresserad av en sådan upptrappning, som skulle kunna bli resultatet av en okontrollerad utveckling. Under kapitalismens imperialistiska fas är scenariot med ett världskrig alltid en objektiv fara. Det vore en katastrof för mänskligheten och planeten, och vi är mot all upptrappning som skulle kunna förvandla detta krig till en direkt interimperialistisk konfrontation.

Som revolutionärer och internationalister hävdar vi att utvägen ur denna interimperialistisk konflikt och upptrappning är folkens motstånd underifrån: för självbestämmande och mot utländska invasioner. Ukrainarnas val att göra motstånd har förhindrat den snabba annektering som Ryssland avsåg. Den ryska invasionens nederlag mot det ukrainska folket skulle vara det bästa scenariot för självständighetskampen mot all sorts imperialism. En förstärkning av det ukrainska motståndet och antikrigsrörelserna i Ryssland (och Belarus) är två nödvändiga faktorer för att detta scenario ska förverkligas.

NATO och EU

Putins invasion har givit NATO:s planer på en utvidgning en enorm skjuts framåt, och Sverige och Finland har krävt att få gå med. Vi är mot denna dynamik: vi avvisar logiken med militärblock och arbetar för en ny transeuropeisk syn på säkerhet som grundas på självbestämmande, jämlika förhållanden mellan folken, inklusive Ryssland, viktiga avtal om kärnvapennedrustning och upplösning av NATO och (den ryskledda militärpakten) CSTO.

På samma sätt avvisar vi EU:s avtal och dess ekonomiska institutioner och politik, och fördömer hur de utnyttjas för att underkasta länder i Europas utkanter nykoloniala förhållanden. Motsättningen mellan Ukrainas krav på en ”snabb och rättvis” integrering i Europa och EU-kriteriernas verklighet borde hjälpa oss att kunna resa frågan om nya avtal för relationerna i Europa som ska grundas på samarbete och inte på marknadskonkurrens och skatteteknisk och social dumpning.

Vårt mål är att bygga en rörelse underifrån för en rättvis och varaktig fred, i solidaritet med de ukrainska och ryska folkens kamp mot Putins invasion och NATO:s strategi, för en rättvis fred och för Ukrainas självbestämmande.

Vi kräver att militärbudgetarna snarast ställs om till det livsviktiga behovet av en ekosocialistisk omvandling av världen på grundval av social och miljörättvisa och mot all nykolonialism.

3. Politiska strömningar i Ukraina

Zelenskyj och hans regering är en nyliberal kraft som är knuten till delar av den ukrainska oligarkin. Hans oväntade valframgångar 2019 baserades på en kritik mot korruption och hopp om en fredlig lösning av ett blandkrig som sedan 2014 hade lett till mer än 15.000 döda, och inom ramen för en djup kris för alla politiska partier som förknippades med ökande sociala konflikter och ökande aktiviteter inom civilsamhället.

Den ukrainska befolkningen är enad om att göra motstånd mot den ryska invasionen med alla medel. Många socialistiska och anarkistiska kämpar har anslutit sig till de lokala försvarsstyrkorna. Som internationalistiska kämpar stöder vi de kamrater som har gjort detta val.

Samtidigt organiserar sig ukrainarna för att ge stöd till krigets offer. Det har tagits folkliga initiativ för att ge logi, subventionerade bostäder och barnomsorg till flyktingar och internt tvångsförflyttade människor, och att ge gratis psykisk och annan sjukvård, transporter och mycket annat. Dessa initiativ är ett experiment i nya sätt att organisera samhället som skulle kunna bryta med de senaste 20 årens nyliberala bakåtsträvande, men de står fortfarande mot en förhärskande politisk och ekonomisk regim som skyddar oligarkerna.

I krigets nuvarande skede är det de rysktalande ukrainarna som lider mest av den ryska armén. De är i massiv skala indragna i det väpnade och civila motståndet. Detta avslöjar Putins alla påståenden att ”operationen” har som mål att skydda de nationella minoriteterna. Vi stöder befolkningarnas rätt till demokratiskt självbestämmande utan nationellt eller utländskt tvång.

Ukrainsk identitet

Uppbygget av en ukrainsk nationell identitet är en dominerande politisk trend, ett historiskt progressivt motstånd mot århundraden av ryskt herravälde. Denna känsla har ofta antagit en antikommunistisk färg, också beroende på förtrycket under Sovjetperioden. Det går bara att övervinna med hjälp av en radikal demokratisk rörelse för att befästa ett fredligt Ukraina. Ett folkligt motstånd och en seger mot det ryska nationella förtrycket borde göra det möjligt att kollektivt ta till sig historikers och olika politiska strömningars motstridiga tolkningar av tidigare förtryck och brott. Men det kräver också att det efter kriget konsolideras ett Ukraina som är befriat från oligarkisk kapitalism och en socialt destruktiv politik.

Det är tydligt att det våldsamma sammanhang och de ökade nationella känslor som invasionen har orsakat gynnar en ”ryskfientlig” och extremt högernationalistisk ideologi. Samtidigt skapar de rysktalande ukrainarnas och romernas massiva engagemang i landets försvar, liksom den direkta mobiliseringen av medborgarna i det väpnade och obeväpnade motståndet, möjligheter till en mer progressiv lösning av de kulturella och språkliga tvistefrågor som extremhögern har utnyttjat under de senaste åren.

Många kvinnor har anmält sig frivilligt till tjänstgöring i armén. Som de ukrainska feministerna säger, vet de vilken sorts framtid Putins regim erbjuder feminister och hbtq-personer. Det är därför deras första val är att strida för att besegra honom.

Patriarkat

Under förhållanden av krig och chauvinism har genusregimen en tendens att övergå till mer patriarkala former, som placerar kvinnor på omvårdnadens område och män vid fronten, och ökar sexistiska, våldsamma och reaktionära beteenden (mot kvinnor och hbtq-personer). Sedan 2014 har bördan av den sociala reproduktionen i det djupt nyliberala samhället alltmer fallit på kvinnors lott, i och med att den sociala tryggheten har avskaffats. Det är en del av bakgrunden till den massiva industri med surrogatmammor som har utvecklats i Ukraina.

Sedan Ryssland invaderade har användningen av våldtäkt och sexuellt våld som krigsvapen orsakat traumatiska eftereffekter hos kvinnor, inklusive oönskade graviditeter för vilka de inte kan få lämplig vård. Vi stöder de feministiska kollektiv som arbetar för att hjälpa kvinnor med alla de komplicerade trauman som de står inför.

Sotsialnyi Ruch

Det var i detta sammanhang som den nya socialistiska icke-statliga organisationen Sotsialnyi Ruch (Sociala rörelsen) upprättades. Vi stöder deras inriktning, som innefattar en öppen kritik av de nödåtgärder och arbetsrättsliga reformer som har genomförts under kriget, och som gör det lättare att avskeda arbetare, bryta mot arbetslagarna och utnyttja ett korrupt juridiskt system och civilförvaltning som gör det möjligt för oligarker och andra kapitalister att undvika att betala löner och skatter och inte följa miljölagstiftningen.

Sotsialnyi Ruch bygger ett folkligt motstånd mot inkräktaren som baseras på solidaritet med arbetarnas kamp och jämlika (feministiska, antirasistiska, antisexistiska) relationer bland människorna. De driver en viktig kampanj för att avskriva Ukrainas utlandsskuld.

Självständiga fackföreningar är också en avgörande faktor för att bygga både motståndet och ett alternativ till det borgerliga och nyliberala projektet för Ukraina.

Banden mellan dessa progressiva krafter (i synnerhet fackföreningar och feminister) och antikrigsrörelsen i Ryssland och Belarus kommer att vara avgörande för att öppna progressiva alternativ till de rådande interimperialistiska konflikterna och uppgörelserna.

4. Det politiska klimatet i Ryssland och antikrigsrörelsen

Återupprättandet av den storryska imperialismen får också politiska konsekvenser inom den ryska staten. Putin utnyttjar också sin orwellska ”speciella operation” för att kväva det ryska samhället ännu mer. Hans politik är lika aggressivt ideologisk (storryskt nationalistisk och ”antinazistisk”) som den är systematiskt förtryckande. Han vill sätta stopp för all inre opposition på lång sikt.

Utbildning och media har förändrats för att främja auktoritära, imperialistiska värderingar och tysta meningsskiljaktigheter. Oberoende fackföreningar och aktivistnätverk, hbtq- och miljöaktivister drabbas alla av ökat förtryck.

Dessa reaktionära tendenser förändrar den ryska regimen till en nyfascism där formella demokratiska procedurer gradvis dras in.

Trots detta har en del sektorer i det ryska samhället visat stort mod under sitt motstånd mot Putins krig. Under krigets första dagar samlades spontana demonstrationer i många ryska städer för att gå mot invasionen. De slogs ner hårt. Enskilda personer fortsatte att protestera och har bötfällts, fängslats och hotats på sina arbetsplatser och studieorter.

En del soldater vägrar delta i den så kallade ”speciella operationen”, och krigsvägran och brott mot disciplinen hemsöker den ryska armén. De flesta soldater som tjänstgör och dör i Ukraina kommer från Rysslands etniska minoriteter, som har färre anställningsmöjligheter och mindre möjligheter att undvika militärtjänst.

Idag spelar den lilla feministiska rörelsen en central roll för att fördöma invasionen och solidarisera sig med Ukraina, och den bidrar med samordningen av nationella initiativ.

Rörelsen bland soldaternas mödrar är också en viktig faktor som ger röst åt de som är kritiska mot Putins krig och propaganda.

Ryskt motstånd mot kriget

Samtidigt gör sabotageaktioner som inte klart tillskrivs någon det också svårt för den ryska staten, och visar att det finns mer opposition mot kriget än vad som uttrycks offentligt.

Det har också utförts imponerande sabotage mot den ryska logistiken i Belarus. Minskregimen har omklassificerat sådant sabotage som terrorism som leder till dödsstraff. Belarusiska aktivister stöder också ryska krigsvägrare och demonstrerar mot Belarus’ samarbete eller framtida deltagande i den ryska invasionen. De oberoende fackföreningar som har lett protesterna mot kriget har förtryckts hårt, och deras möjligheter att fungera ifrågasätts.

Den socialistiska och revolutionära vänstern i Ryssland, och i synnerhet Ryska socialistiska rörelsen, har en viktig roll att spela för att bygga upp en stridbar opposition mot Putinregimen, och bygga solidaritetsband till militanter i Ukraina och över hela världen. De möter ett ökande förtryck och måste arbeta på ett halvt underjordiskt sätt.

En del socialister, feminister och andra aktivister har tvingats lämna landet men fortsätter att arbeta i landsflykt för att bygga ett radikalt alternativ i Ryssland. Vi är förpliktigade att stöda dem.

5. Våra uppgifter utanför Ukraina och Ryssland

Som radikala vänsterkrafter uttrycker och organiserar vi vårt stöd till det ukrainska väpnade och obeväpnade motståndet, samtidigt som vi förhåller oss oberoende från och kritiska mot våra regeringar och deras imperialistiska program och motiv. Vi står inte i vägen för några initiativ som hjälper till att stärka det ukrainska folkets oberoende motstånd.

Vi deltar i mobiliseringar i solidaritet med ukrainarna och mot Putins invasion, försöker komma i kontakt med ukrainska flyktingar och människor som är upprörda över aggressionen, och tar med oss våra paroller och tankar mot alla imperialismer, och för socialism och självbestämmande.

Vi stöder och bygger initiativ underifrån som ger materiell humanitär hjälp till Ukraina.

Vi fördömer den politik som syftar till att utnyttja kriget i Ukraina för att främja västimperialismens intressen. Vi går mot alla villkor som västregeringar tvingar igenom för att göra profiter och underordna Ukraina under sin ekonomiska och militära inflytelsesfär.

Vi är mot de ökade militärutgifterna, som är en del av den agenda för ökad militarism som föregick Putins invasion. Vi är motståndare till både NATO och CSTO och för deras upplösning, för att alla länder ska lämna dessa allianser och vi är bestämt mot att de ska utvidgas.

Solidaritet

Vi uttrycker och organiserar vår solidaritet med flyktingar från Ukraina, kräver ett stopp för all diskriminering och en politik av öppna gränser för migranter och flyktingar av alla ursprung. Ukrainarnas påtvingade landsflykt har mötts av en hel del folklig, självorganiserad solidaritet i grannländerna, i synnerhet Polen. EU:s nuvarande behandling av de ukrainska flyktingarna måste antas som standardförfarande för alla nya asylsökande.

Vi stöder direkta aktioner mot de ryska oligarkerna. De skyddas av det globala finanssystemets, bankhemlighetens och den institutionaliserade kapital- och skatteflyktens ogenomtränglighet och orättvisor, som alla oligarker, även de ukrainska, drar nytta av. Vi stöder inte långsiktiga sanktioner vars mål är att ”förblöda” eller ”försvaga” Ryssland, och som leder till ökad fattigdom bland den ryska befolkningen.

Vi kämpar mot all russofobi som blandar ihop det ryska folket eller kulturen med regeringens handlingar.

Vi pekar på att det finns en motsättning mellan västregeringarnas stöd till Ukrainas kamp och att de är delaktiga i Turkiets förtryck av det kurdiska folket och Israels förtryck av det palestinska folket och alla andra förtryckta nationer över hela världen.

6. Våra viktigaste paroller och krav
  • För den ryska invasionens nederlag. Ryska trupper ut ur Ukraina.
  • Stöd det ukrainska motståndet, i alla dess former.
  • För omedelbar avskrivning av Ukrainas skuld.
  • Ner med Putin! Stöd den ryska antikrigsrörelsen. Solidaritet och flyktingstatus för alla krigsvägrare från den ryska armén.
  • Mot NATO:s och den Rysslandsledda CSTO:s utvidgning och interventioner. Mot alla imperialistiska block.
  • Solidaritet med ukrainska flyktingar av alla ursprung, och ge den praktiska kort- och långsiktiga hjälp som krävs, och ta då hänsyn till att den överväldigande majoriteten är kvinnor och barn.
  • För en övergång till förnybar energi för att göra slut på olje- och gasberoende och -utpressning. Omställning av militärbudgetarna till investeringar under folklig kontroll för att snabbt komma bort från ekonomiernas kolberoende.
  • För ett socialistiskt Europa fritt från militära block och nykolonialism. För ett ekosocialistiskt revolutionärt alternativ till den kapitalistiska utsugningen som hotar livet på vår planet.

Fjärde Internationalens verkställande byrå, resolution antagen den 24 maj 2022. Underrubrikerna utan siffror är bloggens. De är till för att öka läsbarheten och synligheten i Google.

Ur Fourth International, 24 maj 2022. Översättning från engelska, Göran Källqvist och Håkan Blomqvist.

Publicerad i samarbete med Marxistarkiv.

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!