Med det ukrainska folkets motstånd för dess seger

Som under det vietnamesiska folkets befrielsekamp har vi alltid stått på de förtryckta och angripna folkens sida, oavsett om angriparen varit USA (och dess allierade i Nato) eller Sovjetunionen (och dess allierade i Warszawapakten).

Vi är medvetna om att över oceaner och kontinenter är kampen för folkens sociala frigörelse en och samma och global.

Vi har aldrig accepterat, och kommer aldrig att acceptera, att någon makt, eller något militärblock, får hindra ett folk från att bestämma över sin egen framtid och gå emot ett folks rätt till nationellt självbestämmande.

Av de skälen står vi bakom det ukrainska folkets motstånd mot den ryska imperialismens angrepp och dess försök att återuppbygga både det tsaristiska och sovjetiska imperiet.

Som med all annan nationell befrielsekamp är vår solidaritet med Ukrainas folk villkorslös och oberoende av alla bedömningar av deras politiska ledarskap, för det är bara Ukraina och ukrainarna som har rätt att bestämma över sitt lands framtid.

Det är också bara det ukrainska folket som har rätt att avgöra om man ska fortsätta strida för nationellt oberoende och bestämma om villkoren för fred med angriparen.

Effektiviteten i det ukrainska motståndet mot den ryska supermaktens visar helt klart styrkan i den moraliska faktorn och inriktningen på folkviljan och utgör en dementi på de närmast rasistiska teorier som förvandlar Ukraina till blott och bart en leksak i händerna på Nato. Ur den aspekten kan vi i stället säga att Ukrainas folk redan segrat moraliskt och politiskt. En militär seger, som vi givetvis är för, kommer att vara betydligt svårare att uppnå.

Det krig Putins halvt diktatoriska regim inledde:
  • är ett angrepp på de ukrainska medborgarnas liv och på det ukrainska folkets oberoende.
  • är ett angrepp på de ryska medborgare-soldater av alla nationaliteter som skickats ut i slakten för att krossa ukrainarna i ett enda syfte: att stärka den politiska regimen i Ryssland och kapitalismen.
  • utgör ett hot från imperialism och storrysk nationalism mot alla post-sovjetiska republiker.
  • utgör ett incitament för andra imperialistiska makter att genomföra militära interventioner runt om i världen.
  • har redan lett till att Nato stärkts och utvidgats och en stor ökning av militära utgifter.
  • utgör ett incitament för spridning av kärnvapen, sedan Ukraina till Ryssland frivilligt överlämnat de strategiska och taktiska kärnvapen som gjorde landet till den tredje största kärnvapenmakten i världen. I gengäld lovade Ryssland 1994 att respektera Ukrainas integritet och suveränitet. Det är den första staten i världen (efter Sydafrika) att ensidigt besluta om kärnvapenavrustning.

När den halvt diktatoriska och nationalistiska ryska regimen, som stöder många organisationer på högerkanten runt om i Europa, påstår att man vill ”de-nazifiera” Ukraina är det en förolämpning mot offren för Förintelsen, mot antifascism och även mot det sovjetiska folkets uppoffringar i kriget mot Tredje riket.

Det går inte att säga att detta krig är ett krig mellan olika imperialistiska makter, för Ukraina är inget imperialistiskt land, utan tvärtom i händerna på ryskt och västligt kapital.

Fred får inte handla om en överenskommelse mellan imperialistiska makter som skapar inflytelsesfärer till förfång för folket.

Vi kan inte bara säga ”stoppa kriget!”, utan vi måste kämpa för att invasionsstyrkorna dras tillbaka eller deras militära nederlag.

Ukrainas folk kan inte uppmanas att ”göra motstånd” utan att deras rätt erkänns att skaffa vapen att försvara sig med varhelst och hur detta är möjligt.

Därför kräver vi maximal solidaritet, moralisk och materiell, med det ukrainska folkets motstånd mot Putins imperialistiska invasion. Vi kräver solidaritet med dem i Ryssland som motsätter sig kriget med risk för långa fängelsestraff och med de ryska soldater som vägrar fortsätta strida mot sina ukrainska bröder.

Förutom lokala initiativ av solidaritet med Ukrainas folk föreslår vi en Solidaritetsdag världen över med det ukrainska motståndet, precis som under den vietnamesiska befrielsekampen och mot imperialistisk aggression.

På grundval av vår Deklaration ansluter vi oss till European network for solidarity with Ukraine  (ENSU) [Europeiska nätverket för solidaritet med Ukraina].

Upprop antaget 8 juni 2022 av ett stort antal personer.

Original: With the resistance of the Ukrainian people for its victory against the aggression.
Översättning: Björn Erik Rosin. Publicerat i samarbete med Marxistarkiv

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!