Behandla narkotikamissbruk som en sjukdom

I en artikel i DN redogörs för hur den höga dödligheten på grund av bland annat narkotikamissbruk har lett till att Sverige numera har en dödlighet bland unga som är betydligt högre än genomsnittet i Västeuropa. För tjugo år sen hade Sverige en dödlighet som låg mycket lägre än genomsnittet i Västeuropa. Narkotikadödligheten är inte det enda som är problem. Antalet självmord har också ökat bland unga.

En viktig orsak till självmorden bland unga är troligen skolsystemet. Om någon inte klarar av skolan av någon anledningen leder det till att personen blir utslagen för gott. Det finns inga utbildningar om bara är praktiska och möjligheterna att reparera ett misslyckan är nästan lika med noll på grund av vuxenutbildningens nästan totala nedmontering. Detta bidrar både till missbruk och självmord såväl som till att unga slår sig på brottslighet som ett sätt att tjäna pengar. Brottsligheten leder i sin tur till ytterligare dödsfall bland unga genom skjutningar.

Den som blir fast i ett narkotikamissbruk har små chanser att få hjälp och får personen mot förmodan hjälp leder ett enda återfall till hjälpen försvinner. Huvudproblemet i detta sammanhang är den så kallade nolltoleransen ihop med kriminaliseringen av eget narkotikabruk. Det senare medför också att unga människor undviker att söka vård. Det innebär också att missbrukande kompisar undviker att söka vård för personer som tagit överdoser. Följden är att dödligheten ökar.

Det här är problem vars lösningar är ganska enkla att genomföra men det kommer att ta tid att få bukt med den höga dödligheten bland unga i Sverige.

Vad bör göras?

Eget bruk av narkotika måste avkriminaliseras. Knarkmissbruk ska betraktas som en sjukdom på samma sätt som missbruk av alkohol ses som en sjukdom. Parallellt med en avkriminalisering måste narkotikamissbruksvården byggas ut.

Skolan måste ändras på så sätt att det måste gå att reparera tidigare misslyckande. Vuxenutbildningen måste byggas ut till den nivå den en gång i tiden befann sig på. Rent praktiska utbildningar måste införas utan att de som ska gå dem måste ha godkänt i sådant som exempelvis matte, svenska och engelska. Troligen innebär sådana här förändringar också att betygssystemet måste ändras och att skolan behöver avprivatiseras. Framförallt måste vinstdrivna skolor och religiösa skolor såväl som skolor som inte undervisar på svenska försvinna.

Den föreslagna förändringen av narkotikalagstiftningen och av skolan är två saker som båda två kommer att leda till minskad dödlighet bland unga samt dessutom försvåra de kriminella gängens rekrytering. Det bidrar dessutom även till en minskad dödlighet bland unga. För samhället skulle det som helhet vara mycket bra med avprivatisering av skolan och avkriminalisering av eget narkotikabruk.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!