Gängland Kristianstad – Charlottesborg och Gamlegården

Kristianstad är en av många svenska småstäder där så kallad gängkriminalitet existerar. I de flesta småstäderna är det ett relativt nytt fenomen med våldsamma kriminella gäng men i Kristianstad har det förekommit länge. De kriminella gängen i Kristianstad är i allmänhet lokaliserade till två stadsdelar, Charlottesborg (kallas Challan) och Gamlegården (som utgör en del av större område som kallas Näsby), som båda är med på polisens lista över utsatta områden.

Redan under det första årtiondet på 2000-talet nämndes Kristianstad bland de städer som hade kriminella nätverk och gäng. Exempelvis ska Original Gangsters (OG) haft medlemmar i starten. Den som främst omtalades i dessa sammanhang i Kristianstad var en man vid namn Fadi Bonde. Han kom senare att förknippas med försök till nya gängbildningar.

Självmarkerande gäng

En av dessa grupperingar gick under namn som Syndicate Legion och bestod av tidigare medlemmar i OG, Fadi Bonde ska ha varit en av dem. Denna gruppering föll ihop snabbt och istället tycks Bonde ha blivit medlem i gänget Topdogz som såg sig om allierade med Hells Angels. Flera av medlemmarna i Todogz ska tidigare ha tillhört Red Devis MC som är en supportergrupp till Hells Angels MC. Även den grupperingen föll ihop ganska fort.

Fadi Bonde har dömts för brott vid en mängd tillfällen. Han dömdes senast år 2019 för bl.a. misshandel och våldtäkt till fängelse i 3 år 10 månader. Idag är han inte iblandad i nån gängbrottslighet i Kristianstad. Ännu senare kom en del av de personer som förekom i dessa sammanhang att försöka etablera en avdelning av Black Cobra i Kristianstad. Även det tycks ha misslyckats.

Även Red & White Crew som var ett supportergäng till Hells Angels MC fanns kring år 2010 i Kristianstad liksom Bandidos MC och Brödraskapet. Dessutom fanns personer med kopplingar till Rock Machine MC. Den senare gruppen lyckade inte etablera sig och det andra försvann ganska snart.

Gatugäng

Ungefär vid samma tid växte det fram ett kriminellt nätverk med bas i Challan. Detta nätverk kom senare att kallas Challan-nätverket. Även i Gamlegården och Näsby växte det fram kriminella nätverk.

I Charlottesborg (Challan) är det kriminella nätverket en hierarkiskt uppbyggd gruppering med en utpekad ledare. I Gamlegården är det flera mindre grupper, där de ledande personerna ofta tillhör samma familj.

Ett av nätverken i Gamlegården kallas Nätverk-E. Ett annat gäng med kopplingar till släkten Zein växte fram i området under samma tid. De hade också deltagit i försöken att bygga upp Black Cobra i Sverige. Nätverket hade kopplingar till försöken att återetablera Ourlaws MC i Sverige liksom till Loyalty BFL och La Familia i Halmstad och norra Skåne. Med start år 2014 byggde de även upp Satudarah MC i Sverige. Familjen Zein och Satudarah MC har sitt starka fäste i Malmö.

Våldsam konflikt

Under 2018 uppstod en konflikt mellan Challan-nätverket och Nätverk-E. Orsaken till konflikten är inte känd. Men mellan juni 2018 och augusti 2021 skedde minst 11 skjutningar som har kopplingar till konflikten. Den första kända våldsyttringen ska ha varit när en man som kopplas till Nätverk-E sköts i en bil i juni 2018. enligt en del uppgifter var den som sköts Noor (Nurullah) Ezat men enligt andra uppgifter var det en av hans bröder, Shr™k Ezat.

Den 19 december sköts en man ihjäl på Gamlegården. Mannen bar namnet Ahmed Barakat. Han var en känd brottsling vilket också en bror ska vara. En då 18-årig man från Gamlegården, anhölls och var misstänkt för att ha utfört mordet. En annan 25-årig man var en tid misstänkt för att ha beställt mordet. Båda två avfördes efter en tid som misstänkta. En tid innan dess hade en bostad som tillhörde en person, Al*n L@tifov#c, som anses tillhöra Challan-nätverket beskjutits

Den 27 januari 2020 sköts en man, Benjamin Azemi, som arbetade som väktare ihjäl. Vid tillfället var han inte i tjänst. Han sköts troligen av misstag och var troligen inte den tilltänkta måltavlan för skjuntingen. Enligt uppgifter var dock bilen han sköts i full med personer med koppling till kriminella gäng. En av dem, J™nat@n Tr@n ska ha blivit lätt skadad vid skjutningen. Han ska vara en ledande medlem i Challan-nätverket. Två personer var anhålla för inblandning i mordet men de släpptes snart på grund av bristande bevisning. En av dem ska eventuellt ha varit Yas*r Ezat.

Den 19 juni utsattes Noor Ezat från Nätverk-E för ett mordförsök på en restaurang i Kristianstad.

Skjutningen i Gamlegårdens centrum

I augusti 2021 skedde en skjutning i Gamlegårdens centrum. De tre som träffades var troligen inte de egentliga måltavlorna. Ingen av dem har nån koppling till kriminella gäng. Flera män ur Nätverk-E som befann sig på platsen och förmodligen var de tilltänkta måltavlorna dessa män varav två var Ayub Idriss och Noor  Ezat. Tre män åtalades för skjutningen. Dessutom åtalades två personer för skyddande av brottsling.

Mohammed Temeiza och Gabriel Everman dömdes till fängelse i 12 år respektive 6 år och 11 månader för mordförsök. Den tredje, M@hmmod Ely@sir, friades. H@b*eb J@bor fick 8 månaders fängelse och Han@n J@bor dagsböter för skyddande av brottsling. Alla anses tillhöra eller stå nära Challan-nätverket.

Temeiza har tidigare dömts för dopningsbrott, olovlig körning, ringa narkotikabrott, rattfylleri och olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Det sista handlar om ett parti smuggelcigaretter. I en av de tidigare domarna dömdes han tillsammans med H@b*eb J@bor som också en tid var misstänkt för skjutningen i Gamlegården. Vid det tillfället fick H@b*eb J@bor två år och två månaders fängelse.

Fortsatt våld

Den 12 februari 2022 blev en kusin, S@lim Ely@sir, till den frikände för skjutningen i Gamlegårdens centrum knivskuren. Fyra personer, Ayub Idriss, Noor (Nurullah) Ezat, Mazen Ibrahim och Wa*l Elt@han greps i samband med detta. De tre förstnämnda dömdes var och en till 8 års fängelse medan den sistnämnde dömdes till dagsböter för skyddande av brottsling.

Den 7 juni 2022 sköts en man vid namn Munt@Z@r Ali ihjäl i Sommarlust/Lyckans höjd, Kristianstad. Han ska ha en koppling till Challan-nätverket och har dömts tidigare för olika mindre brott. En 16-åring har gripits och åtalats för mordet. 16-åringen var inte känd av polisen sen tidigare.

År 2019 satte polisen upp övervakningskameror i Charlottesborg. Det har uppenbarligen inte haft någon effekt. Varken när det gäller narkotikahandel eller våldsbrottslighet. Ingen åker fast på grund av kamerorna men det kan vara så att en del människor upplever att tryggheten ökat även om brottsligheten inte minskat.

Trojan Shield

Som en del av Trojan Shield-insatsen greps flera personer i Kristianstad och dessutom flera på andra håll i Skåne som misstänkta för omfattande narkotikaaffärer. Totalt finns 25 misstänkta i ärendet och 12 personer är eller har varit häktade. De flesta av dem verkar inte vara straffade förut men två av de häktade personerna från Kristianstad, Em@d Am#n och Ces@r Mor@les Figu*ro@, har omfattande brottsregister.

Em@d Am#n förekommer under 26 avsnitt i belastningsregistret och har tidigare dömts till fängelse vid flera tillfällen, bland annat för grovt vapenbrott, narkotikasmuggling, grovt bedrägeri och medhjälp till rån. Han har även suttit två år i tyskt fängelse för bedrägeribrott. Ces@r Mor@les Figu*ro@ förekommer för sin del under 29 avsnitt i belastningsregistret och har tidigare dömts till fängelse för rån och ett stort antal narkotikabrott.

Kriminella nätverk

Hösten 2021 kartlade Kristianstadsbladet nätverken i de två stadsdelarna Charlottesberg och Gamlegården och identifierade ett 10-tal män i varje område. Följande ledande personer har de identifierat. Vad de heter är okänt, men kanske några av de ovan nämnda personerna finns med.

Charlottesborg
  • 27-årig man. Pekas av polisen ut som en ledargestalt inom Challan-nätverket med bas i Charlottesborg. Har de senaste dömts för narkotikabrott vid flera tillfällen. 2020 dömdes han till fyra månaders fängelse. Vid flera tillfällen har polisen anträffat gömmor med både narkotika och vapen som kunnat kopplas till medlemmar i gänget.
  • 23-årig man. Folkbokförd i en av bostäderna i Kristianstad som besköts under 2020. Som 18-åring sköt han en person. Han dömdes till fängelse för mordförsök. Även tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och grov misshandel. Bakgrunden till mordförsöket ska ha varit en konflikt mellan personer inom kriminella grupperingar på Charlottesborg och på Näsby.
  • 26-årig man. Är dömd för vapenbrott och flera fall av narkotikabrott. Han ska ha blivit allvarligt knivhuggen under 2017. Detta enligt en handling från Kristianstads tingsrätt.
  • 25-årig man. Dömd för bland annat narkotikabrott, vårdslöshet i trafik, brott mot vapenlagen och misshandel i mål där flera andra ur den kriminella grupperingen också dömts. 2013 blev han skjuten av en person som uppges ha koppling till narkotikahandel i Gamlegården.
  • 22-årig man. Dömdes 2020 till ett fängelsestraff på två år och två månader för grovt vapenbrott och narkotikabrott.
  • 23-årig man. Bland annat dömd för narkotikabrott och vårdslöshet i trafik. I samband med ett tillslag mot medlemmar i Challannätverket körde han på en polis med en motorcykel.
  • 30-årig man. Dömdes 2020 till fyra månaders fängelse för bland annat överlåtelse av narkotika. Innan dess var han dömd för diverse mindre brottslighet.
  • 19-årig man. Dömd för narkotikabrott tillsammans med andra gängmedlemmar. Dessutom dömd för flera andra mindre brott.
  • 21-årig man. Dömd till skyddstillsyn för narkotikabrott  2 gånger under 2019.
  • 20-årig man. Dömd år 2019 för narkotikabrott, brott mot vapenlagen och för att ha hotat en polisman.
Gamlegården
  • 21-årig man. Förekommer under 15 avsnitt i belastningsregistret. Han är bland annat dömd för rån, narkotikabrott och grov vårdslöshet i trafik och har suttit i fängelse vid flera tillfällen.
  • 24-årig man. Dömdes för mordförsök 2013 efter att ha skjutit en person med koppling till det kriminella nätverket kring Charlottesborg. Sedan dess har han varit åtalad för ett ytterligare mordförsök i Kristianstad men frikändes av tingsrätten. I samma rättegång dömdes han dock till fängelse för grovt vapenbrott.
  • 25-årig man. Har dömts till fängelse för bland annat grovt vapenbrott, narkotikabrott och rånförsök. Varit åtalad för mordförsök, men friats av Kristianstad tingsrätt.
  • 36-årig man. Förekommer under 24 avsnitt i belastningsregistret och har suttit i fängelse vid flera tillfällen. Som 23-åring var han inblandad i en skjutning i Kristianstad och dömdes då för mordförsök. 2020 dömdes han till fängelse för medhjälp till rånförsök efter att ha gett en yngre kriminell i uppdrag att utföra ett personrån.
  • 25-årig man. Har misstänkts för  narkotikaförsäljning. Han och en misstänkt medbrottsling frikändes dock av Kristianstads tingsrätt.
  • 24-årig man. Var åtalad för narkotikabrottet tillsammans med föregående man, men frikändes i tingsrätten. Tidigare dömd till fängelse för bland annat grov vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott.
  • 33 årig man. 2021 åtalad för narkotikasmuggling och narkotikainnehav, och dömd till fängelse. Var då även åtalad för grovt vapenbrott, men frikändes.
  • 29-årig man. Har dömts till flera fängelsestraff för bland annat grovt vapenbrott och narkotikabrott.
  • 32-årig man. Förekommer under 16 avsnitt i belastningsregistret. Under 2018 dömdes han till två års fängelse för grovt vapenbrott.
  • 28-årig man. Förekommer i flera avsnitt i belastningsregistret och har tidigare dömts för bland annat rån, narkotikabrott, ringa narkotikabrott och brott mot vapenlagen.
Andra kriminella nätverk

Under år 2022 har en grupp kriminella i Kristianstad återigen försökt etablera en grupp med namnet Black Cobra. De ska ha en lokal i området Vilan. En man i 41-årsåldern som ursprungligen kommer från Malmö är ledande i den nya gruppen. Han var tidigare ledare för Black Cobra i Malmö när de existerade där men numera bor han i nordöstra Skåne. Gruppen har en lokal. De ska också ha etablerat sig i Halmstad och Örebro där de även fanns förra gången ett nätverkat med namnet Black Cobra existerade.

Läs även:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!