Advokaten som hade en kärleksaffär med gängkriminell klient

Efter skjutningarna i Gävle under 2020 blev en advokat som företrädde en av de åtalade männen misstänkt för medhjälp till vapenbrott. Han tillhörde det gäng som kallas De blå. Det visade sig snart att de två hade en kärleksaffär.

Advokaten satt bland annat med i en bil vid en misstänkt vapentransport. Dessutom ska hon ha köpt en mobiltelefon till mannen. Dessutom betalade hon för en lägenhet i Gävle där mannen bodde. I lägenheten misstänkts det att mannen förvarat narkotika och ammunition. Hon hyrde också en bil till honom och betalade i september 2021 för ett hotellrum i Stockholm där de bodde.

Med tanke på att de två hade ett kärleksförhållande är det iofs inget konstigt med detta. Hon hade väl säkert en bättre ekonomi än den 12 år yngre mannen som heter Eymen Mamlouk. När det gäller vad lägenheten eventuell användes till kan ju advokaten inte lastas för det när det gäller vapentransporten kände hon uppenbart inte till den eftersom hon friades från vapenbrott under polisutredningens gång.

Brottsutredningen mot Catrin Listad lades ner men en anmälan till Advokatsamfundets disciplinnämnd upprättades då det uppdagats att hon hade gjort flera ekonomiska överföringar till honom som inte sågs som knutna till hennes uppdrag. Hon hade bland annat hyrt en bil till honom, köpt en mobiltelefon och betalat för hotellrum där de bott tillsammans. Förhållandet förefaller dock ha varit lite skakigt då Mamlouk i polisförhör uttryckt misstankar om att Listad legat bakom ett mordförsök mot honom. Misstankar som av allt att döma helt saknat fog.

De blå och de röda

Den blå grupperingen har sedan en serie skjutningar i Gävle år 2020 legat i konflikt med den röda grupperingen. Fyra personer dömdes för inblandning i skjutningen. Eylem Mamluk dömdes till 9 års fängelse för bl.a. mordförsök i tingsrätten. I hovrätten sänktes straffet rejält då han där inte dömdes för mordförsök. Han fick istället fängelse i tre år och sex månader för grovt olaga hot.

Den 21 november 2021 mördades en av ledarna i röd gruppering, Baran Arslan, på Brunnsgatan i Gävle. För mordet. Två män från den blå grupperingen, Alexander Sabanov och Osama Adem, har åtalats för mordet. En av dem fick Catrin Listad som försvarare. Något som faktiskt verkar lite olämpligt med tanke på att hon tidigare haft ett förhållande med en person i den blå grupperingen. Men samtidigt behöver det nödvändigtvis inte vara ett problem.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!