Fängelse för kvinnomord i Luleå i hovrätten

Även hovrätten har dömt den vid mordtillfället 19-årige mannen för mordet i Notviken till fjorton års fängelse. Hovrätten för Övre Norrland frikände däremot de två män som i tingsrätten dömdes för medhjälp till mord och sänker straffet för den man som även vid tingsrätten dömdes för skyddande av brottsling.

Hovrätten har i en enig dom kommit fram till att den samlade bevisningen mot 19-åringen Bahnan Yusuf är mycket stark och han har därför dömts för mordet i Notviken den 30 juli 2021. Däremot bedömer inte hovrätten att straffet för en person över tjugoett år skulle föranlett livstids fängelse.

– Det anges tydliga kriterier i lagen om när livstidsstraffet är avsett att användas. Även om omständigheterna kring mordet varit mycket försvårande har vi bedömt att straffet inte skulle bli livstid utan skulle motsvara 18 års fängelse för en person över 21 år, säger rättens ordförande hovrättsrådet, tillika vice ordförande Jonas Brodin, i ett pressmeddelande.

Dom

Trots det blir straffet detsamma som vid tingsrätten, 14 års fängelse, eftersom det är det högsta straff en person under 21 år kan dömas till enligt den lagstiftning som gällde före årsskiftet. Den dömde Bahnan Yusuf anses tillhöra den kriminella grupperingen Filterlösa grabbar (FLG)  i Stockholm som ibland kallas Shottaz yngre.

Även hovrätten har dömt den 32-årige man, Simon Westermark, som skjutsat gärningsmannen och därefter bränt upp bilen för skyddande av brottsling grovt brott. Hovrätten har däremot ansett att straffet ska stanna vid fängelse ett år och sex månader bland annat eftersom det inte är bevisat att han hjälpt gärningsmannen att fly från brottsplatsen.

Ali Ahmed Sabriye och Ziad Kohzad som av tingsrätten dömdes för medhjälp till mordet frikändes på denna punkt av hovrätten.

– Hovrätten har inte ansett att åklagaren bevisat att dessa båda personer haft insikt i vad som skulle ske i Notviken. Även om de hjälpt gärningsmannen på olika sätt krävs det att åklagaren bevisat uppsåt till att mordet skulle ske för att de ska dömas, säger Jonas Brodin.

Ali Ahmed Sabriye dömdes dock också för andra brott och är därför fortsatt häktad.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!