Marktjuvarna i Röhäll, Viggbyholm i Täby

Viggbyholm är ett område i Täby kommun som i huvudsak består av villabebyggelse. Området började bebyggas i början av 1900-talet längs med den så kallade Österskärslinjen på Roslagsbanan. Namnet kommer sig av Viggbyholms gård på vars mark området byggdes upp.

I Viggbyholm, eller närmare bestämt i Röhäll, ligger Drakskeppsvägen på vars ena sida villatomterna breder ut sig ner till vattnet. I vattnet finns en stor mängd båtbryggor och på en plats finns även än helikopterplatta. Det är så det ser ut. Problemet är att tomterna i verkligheten inte alls sträcker sig ända till vattnet. Gränsen går tio meter från strandkanten enligt en artikel i ETC.

Stulen mark

De relativt välbeställda villaägarna i området har helt enkelt lagt beslag på mark som ägs av kommunen. De har med andra ord stulit mark från oss alla. På denna mark har de sen uppfört en massa svartbyggen. Exempelvis helikopterlandningsplatta, bryggor och uteplatser. Genom staket har de utestängt allmänheten från allmänhetens mark. Av totalt 11 bryggor är 6 stycken rena svartbyggen.

Även om det hade varit privat mark är det inte tillåtet att stänga ute folk från stranden. Alla har rätt att beträda privat mark som ligger mot vattnet. Inte uppehålla sig där men passera förbi. Nu är det inte ens privat mark så alla får uppehålla sig på de tio meter som inte är privat ägd mark. Hur länge som helst.

Nedan tar jag upp vilka människor det är som bor på denna mark som inte är deras. Jag vill understryka att de kan använda marken i god tro. Vidare går det inte att hävda att någon av dem gjort sig skyldig till att ha byggt svart eller att ha lagt beslag på mark som inte är deras.

Vad är det då för människor som använder denna stulna mark?

De som bor i det aktuella området

På Drakskeppsvägen 19 ligger ett stort hus som ägs av arkitekten och företagaren Benjamin Westling:

Ett och annat välplockat ögonbryn höjdes bland grannarna när betongstommen till de 528 kvadratmetrarna började ta form. ”Villa Westling” är en kubistisk explosion i glas, stål och svart skiffer. I trädgården finns en infinity­pool och stora bokstäver i rostig plåt som bildar ordet ”DREAM”.

Familjen Westling flyttade in i juni förra året men knappt ett halvår senare lades huset ut till försäljning med det riksnyhetsväckande priset 150 miljoner kronor. Sveriges dyraste villa.

– Tanken från början var aldrig att sälja. Det här är vårt drömboende. Men vi är mer på Ibiza än vad vi är här. Det känns lite stort för att stå tomt, säger Benjamin Westling som kommit ut från en dold dörr i den vita marmorfasaden.

Benjamin Westling är delägare i flera företag tillsammans med Peter Lagerlöf, däribland Fast Fine Restaurant Group AB, 1889 Sweden AB, 1889 no 1 AB och Fast Fine Holding AB. Han är ensam ägare av Westspace AB. Förutom Benjamin Westling är också Patricia Ramos Hernandez och deras gemensamma dotter Erik Westling Ramos skrivna på adressen.

Övriga villor 1

På Drakskeppsvägen 21 finner vi att Per Pettersson har bott. Han har numera hemlig adress, en adress som inte är kände av myndigheterna eller så bor han utomlands. Han skrev sig på adressen år 2003 och anmälde flytt från adressen i år. De som idag bor på denna adress tycks vara Henrik Dock och Caroline Gullikson Dock. I så fall kan de precis ha köpt byggnaden och de kan då inte ha gjort sig skyldiga till något olagligt. Henrik Dock verkar vara advokat och är engagerad i en rad olika advokatbyråer i olika positioner. Han äger HDO Advokat AB och är extern firmatecknare i Mannheimer Swartling där han också arbetar.

Drakskeppsvägen 23 hyser Jan Birger Fahle och Berit Margareta Fahle. Jan Birger Fahle är styrelsesuppleant i flera företag som ägs av en son. På Drakskeppsvägen 25 finner vi Martin och Kajsa Sjöberg samt deras dotter Emma Sjöberg. Martin Sjöberg äger Martin Sjöberg Management AB som främst tycks äga sig åt aktiehandel (ingen omsättning men vinst och miljontillgångar).

Drakskeppsvägen 25A hyser Rainer Deutschmann och Lin Gong medan Drakskeppsvägen 25 B är hem för Anders och Eva Stark. Anders Stark äger flera småföretag såsom bland annat General Telecom AB, Stark Telecom AB, General Telecom Invest AB och Anders Stark Byggprojekt AB samt några företag till.

Övriga villor 2

Åt andra hållet från Westlings jättevilla finner vi Drakskeppsvägen 17A med Johan och Lisa Annell. Johan Annell har ett mindre fastighetsbolag tillsammans med Peter Lövgren. Dessutom är han styrelsesuppleant i AB Nordiska Kompaniet och ett stort antal bolag inom fastighetskoncernen Hufvudstaden AB.

Vidare har vi  Drakskeppsvägen 17 där Sture Lennart Torngren och Maud Margareta Torngren bor. Sture Lennart Torngren är VD i och förmodligen också ägare av Torngren Export i Täby AB och styrelsesuppleant i i Avisim AB som ägs av hans son.

På Drakskeppsvägen 15 bor Esther Kirsten Alig. Enligt en del sajter på nätet bor hon tillsammans med Mikel Alig. Enligt andra sajter bor hon ensam. Nån Mikel Alig går inte att hitta på nätet men däremot en Michael Alig från USA. Om det finns nån koppling mellan honom och Alig i Täby är oklart och okänt. Namnet är tyskt och Tyskland finns flera personer som bär namnet.

Bostadsrättsförening

På Drakskeppsvägen 13 A bor Hans Ola och Mona Meyer, på nummer 13B har vi Mikael och Tiina Cosmo, på 13 C bor Claes och Monica Madeleine Laurent medan 13 D hyser Carl-Göran Ericsson och Catherine Barbro Margareta Bonnevier. Fastigheten på Drakskeppsvägen 13 ägs av Bostadsrättsföreningen Röhäll var styrelse består av Hans-Ola Meyer, Mikael Cosmo, Monica Madeleine Laurent och Carl-Göran Ericsson (ordf).

Hans Ola Meyer är styrelseledamot i Electrolux Proffessional AB och har ett eget bolag som heter Hans Ola Meyer AB. Electrolux Proffessional AB är det bolag vi bara brukar kalla Electrolux. Det ägs av familjen Wallenberg genom AB Investor som kontrollerar 32,5% av rösterna och 20,5% av kapitalet i bolaget.

Mikael Cosmo äger Värme Ventilation & Kyla i Stockholm AB och Perpetuellen AB samt har några andra styrelseuppdrag. Tiina Cosmo har terapiföretaget SamtalsRo Täby. Claes Laurent är innehavare av firman Laurent Bygg. Carl Göran Ericsson äger företaget CGE Medical Consultant AB. Även hans fru eller sambo Catherine Barbro Margareta Bonnevier tycks vara aktiv i företaget.

Klass

Personerna som bor i området är genomsnittlig betydligt rikare än svenskar i genomsnitt. Med undantag av Hans-Ola Meyer och möjligen också Johan Annell kan de dock inte sägas tillhöra den egentliga överklassen (borgarklassen) utan det handlar om företagare som är småborgare och medelklass.

Flera av de boende i det område ETC granskat är pensionärer och har troligen bott i husen länge. Det betyder att de bor billigt och att de kanske köpte fastigheten under en tid när de var ganska billiga. De vet sannolikt om att fastigheterna inte sträcker sig till vattnet. Det är ändå lätt att pö om pö utnyttja allt mer av marken utanför tomten även om man inte äger den. Genom åren kan den första metern snabbt bli 10 meter utan att någon egentligen tänker på det. Andra har kanske köpt husen i tron om att tomten sträcker sig till vattnet.

Utnyttjande av allmän mark

Klart är att de som bor i det aktuella området bor på fastigheter som utnyttjar mark som inte är deras och häften av alla byggda bryggor liksom fler andra byggen av uthus med mer är olagliga och finns på mark som inte tillhör de som bor i husen. De som bor i husen idag behöver dock inte vara de som lagt beslag på den allmänna marken men de utnyttjar den och tror i vissa fall att de äger den:

– De har velat bygga en promenadväg här, men det går inte för att vi äger marken, ropar en kvinna från en solstol på andra sidan stängslet.

Hennes pappa är fastighetsägare och har förlängt gräsmattan till en grillplats byggd i sten vid strandkanten. Solstolen ropar igen:

– Det är inte kommunens mark här. Bara där du står. Här är det privat.

Men enligt Lantmäteriets kartor slutar tomtgränsen tio meter från vattnet. Hon ligger alltså och solar på en landremsa ägd av Täby kommun som sträcker sig längs hela den 400 meter långa stranden. Men marken har bit för bit tagits över av ett tiotal villaägare och det har skett med kommunens goda minne.

Enligt ETC är de fastigheter som har vad som kan vara svartbyggda och olagliga bryggor och utreds av kommunen är Drakskeppsvägen 13, 15, 17, 17 A, 19 och 23. 17 har också en laglig brygga.

Läs mer om klass

Läs också:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!