Göteborg: Gängledare som sitter inne

GP har kartlagt 13 så kallade gängledare från Göteborg. 12 av dem sitter i fängelse och en är på rymmen från ett utdömt straff. De flesta gäng har flera ledande personer i fängelse. Det är den första av de artiklar de publicerat i sin serie om gängen i Göteborg som faktiskt innehåller lite kartläggning. Men den innehåller en del tveksamheter och ofullständigheter även om det i stort är en bra artikel.

Det finns förstås i de flesta av de existerande gängen också ledare som befinner sig i frihet. Gäng som Bandidos MC och Hells Angels MC har för sin del i stort sett alla ledande personer i frihet. Inte heller har de släktbaserade nätverken några större ledare dömda till några fängelsestraff. Ingen av de ledare som är fria har kartlagts av GP.

Bandidos MC i Göteborg och Hells Angels MC i hela Sverige tycks inte ha använt chattprogram som EncroChat, ANOM och SkyECC. Inte heller ledande figurer i de släktbaserade nätverken har använt dessa. I Göteborg anses det finnas personer från 10 eller 12 släktbaserade kriminella nätverk. De flesta fängslade gängledare har dömts med hjälp av bevisning från knäckta krypterade chattnätverk.

Det finns också gatugäng eller stadsdelsbaserade kriminella gäng i Gårdsten, Lövgärdet, Högsbo och Majorna. Etniska kriminella gäng såsom den så kallade Albanligan och ett vietnamesiskt kriminellt nätverk finns också i Göteborg. Inte heller de etniskt baserade grupperingarna tycks ha fått ledare fängslade på grund av hackade chattprogram.

De dömda gängledarna

De 13 är Eddie Jobe och Sebastian Jobe från A-falangen (Jobe-falangen) i södra Biskopsgården, Adam Abdulahi (Dansken) från Norra Biskop, Mohammad Sheikh Muhiadiin från Nya Norra, Rawa Rada och Michael Mekonne Waley (Mike) från Backagänget, Maziar Vermahmood och Daniel Tadesse från M-falangen (Vermahmood-falangen), Shorsh Goulara från G-falangen, Ziad Abouali från Z-falangen (421-gänget), Deldar Omar från Bergsjögänget, Hashem Ali Khan från släktnätverket Ali Khan och Hjällbonätverket och Amir Al Rubeji från Hjällbonätverket.

En av de ovanstående kan inte längre räknas som gängledare. Det är Adam Abdulahi som aldrig haft nån egentlig förankring i Biskopsgården då han är uppväxt och har bott större delen av sitt liv i Danmark. Dessutom existerar inte det gäng han tillhörde. Inte heller borde Mohammad Sheikh Muhiadiin vara med på en sådan lista. Han är i sammanhanget en småspelare som inte kan jämföras med de övriga. Kriminella och våldsam javisst. Men mer är det nog inte.

Istället skulle Pelle Arbiv eller Alexander Foulidis från Bergsjögänget och Milad Baladi från Backagänget kunna vara med på listan.

När det gäller släkten Ali Khan så är den egentlige ledaren en annan Hashem Ali Khan, farfar till den Hashem Ali Khan som GP listar. Han är aldrig nånsin dömts för ett brott. Det finns ytterligare 2 Hashem Ali Khan, också de sonsöner till den gamle. Alla tre sonsönerna är dömda för brott.

A-falangen (Jobe-falangen)

Eddie Jobe sitter i fängelse som dömd för grov utpressning, förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt häleri. Ärendet gick ända till Högsta domstolen som 2020 fastställde straffet till fängelse i sex år och åtta månader. Flera personer från A-falangen dömdes ihop med Eddie Jobe.

Brodern Sebastian Jobe är för sin del dömd till livstids fängelse för anstiftan av mord och tre fall av förberedelse till mord för bland annat inblandning i Gamlestadsmordet år 2020. Samtidigt med Sebastian Jobe dömdes flera andra personer från A-falangen och dessutom några från M-falangen för inblandning i samma brott.

I rättegången för Gamlestadsmordet användes bevis från EncroChat. Båda bröderna förnekar att de skulle tillhöra nåt kriminellt nätverk.

Norra Biskop och Nya Norra

Adam Abdulahi är dömd till livstids fängelse för medhjälp till två mord, medhjälp till 24 mordförsök, medhjälp till framkallande av fara för annan, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Morden och mordförsöken handlar om skjutning på Vår Krog & Bar på Vårväderstorget år 2015. Han avtjänar sitt straff i danskt fängelse. Även en annan ledande person, Ahmed Warsame, i det då existerande kriminella nätverket i norra Biskopsgården dömdes till livstids fängelse.

Mohammad Sheikh Muhiadiin häktades i januari som misstänkt för mordförsök. Detta efter ett knivöverfall mot en ung man på Höstvädersgatan. Åtal väcktes den 10 juni och rättegången pågår.

Backagänget

År 2020 dömdes Rawa Rada till fängelse i sju år för synnerligen grovt narkotikabrott. Detta för att ha stått bakom en stor cannabisodling i Västergötland. Ytterligare en medlem i Backagänget dömdes vid samma tillfälle för samma brott. Han förnekar att han tillhör ett kriminellt nätverk.

Michael Mekonne Waley dömdes sommaren 2021 till fängelse i sju år och sex månader för grovt narkotikabrott i två fall. Samtidigt dömdes en annan ledande medlem i Backagänget, Milad Baladi, till fängelse i 4 år och 10 månader. Michael Mekonne Waley anser att han inte är att betrakta som kriminell. Han ska vara släkt med Daniel Tadesse. 

I rättegången där Mekonne Waley och Baladi dömdes användes bevis från EncroChat.

M-falangen (Vermahmood-falangen)

Daniel Tadesse dömdes den 8 april 2022 i hovrätten till fyra år och sex månaders fängelse för fem fall av mordförberedelse, rån och försök till grov utpressning. Våren 2021 dömdes han till fyra och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott tillsammans med personer från Jobe-falangen (A-falangen). Han förnekar all koppling till brottslighet och gäng.

Maziar Vermahmood dömdes i april i samma rättegång Daniel Tadesse till fem år och nio månaders fängelse för fyra fall av mordförberedelse, medhjälp till rån och brott mot vapenlagen. I tingsrätten hade han fått ett betydligt lägre straff än han fick i hovrätten och var därför på fri fot när hovrättsdomen föll. Han hade då lämnat Sverige och är numera internationellt efterlyst. Han förnekar att han skulle ingå i ett kriminellt nätverk.

I de nämnda rättegångarna användes bevis från EncroChat.

G-falangen (Goulara-falangen)

Shorsh Goulara dömdes i mars 2021 till fem års fängelse i Danmark. Detta för att ha planerat ett värdetransport och för att ha kidnappat en man. Överförd till svenskt fängelse vilket betyder att han i praktiken fått ett längre straff än i Danmark. I Danmark sitter de bara av hälften av tiden, i Sverige 2/3 av tiden. Ytterligare två män från G-falangen dömdes för samma brott.

Z-falangen (421-gänget)

Den 7 mars 2022 dömdes Ziad Abouali till fem och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott sedan han beställt och handskats med två kilo kokain. Det handlar om det så kallade ostkokainet. För ostkokainet dömdes också Amir Al Rubeji och Hashem Ali Khan från Hjällbonätverket. I rättegången användes bevis från EncroChat.

Bergsjögänget

Den 4 april 2022 dömdes Deldar Omar till nio års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott och medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling. Han vad inblandad i importen av det så kallade marmorknarket, cannabis förpackat mellan marmorskivor. Han förnekar koppling till nåt kriminellt gäng.

Alexander Foulidis fick fängelse i 4 års fängelse för grovt narkotikabrott i en annan rättegång. Tillsammans med honom dömdes ytterligare ett antal medlemmar i Bergsjögänget. I ytterligare en rättegång detta år dömdes Pelle Arbiv till fängelse i 8 år för grovt narkotikabrott och förberedelse till mord.

I alla rättegångar mot Bergsjögänget användes bevis från ANOM.

Hjällbonätverket

Hashem Ali Khan, född 1997, dömdes i oktober 2021 till sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Han hade tillsammans med flera andra smugglat kokain till Göteborg från Nederländerna gömt i Goudaostar. För ostkokainet dömde även Amir Al Rubeji, fler personer från Hjällbonätverket, en person från Backagänget samt Ziad Abouali från Z-falangen. Förnekar att han själv har någon koppling till organiserad brottslighet eller nåt kriminellt gäng.

Amir Al Rubeji dömdes under 2021 först för medhjälp till försök till grov misshandel, medhjälp till grovt vapenbrott samt anstiftan av grov skadegörelse till fyra år och sex månaders fängelse i en rättegång. I rättegången dömdes också medlemmar i Kronogårdsnätverket i Trollhättan. Senare fick han 5 års fängelse för ostkokainet i en annan rättegång. Det straffet sänktes på grund av den tidigare domen. Han förnekar att har någon koppling till organiserad brottslighet.

I alla nämnda rättegångar användes bevis från EncroChat.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!