Masken – torpeden som skulle mördas

Masken är en torped i Stocholms undre värld som anses vara kopplad till flera mord. Han är en frilansare som får betalt för att ta livet av folk. Flera olika gäng har troligen hyrt in honom för flera olika mord. Detta har gjort honom till måltavla för andra kriminella gäng. En mordkomplott föddes när flera män från dessa gäng möttes på Kumlafängelsets högsäkerhetsavdelning Fenix.

De som deltagit i mordkomplotten är bland annat en ledare i Dödspatrullen vid namn Mustafa Mohamed (Musse) och hans försvarsadvokat Ekrem Güngör, Dragisa Nikolic (Juggen) från Botkyrkanätverket, en ledare i Headshotligan (HSL) som heter Ala Bekhit samt Lanko Aziz, som dömts för mord på Merhawi Aregai i mars 2017.

Bakgrunden till mordkomplotten

Som en trolig hämnd för mordet på Aregai mördades Shad Aziz, bror till Lanko Aziz, utanför ICA i Barkarby. Ingen person har dömts för detta mord, men polisen anser sig veta vem som utfört mordet. Enligt Expressen har de informationen på grund av en privat utredning som brödernas far gjorde och sen berättade för polisen om:

I ett polisförhör redovisar pappan efter några månader resultatet av familjens egen utredning:

  •  Tre grupperingar hade gått samman för att samla in 1,5 miljoner kronor för att sonen skulle mördas.
  •  Mordet organiserades av en man i Barkarby och han fick hjälp av mordoffrets kusin att lura honom till platsen.
  •  Mannen som kallas för ”Masken” var då startklar och när offret var på plats utanför Ica skedde attacken.

Det ska alltså ha varit den ökände torpeden som kallas Masken som mördade Shad Aziz. Masken heter Soroush Gholamreza och hans smeknamn kommer sig av att han ofta använder dyrbara maskeringar när han utför sinn uppdrag. Han ska ha också ha legat bakom ett mordförsök på Ala Bekhit från Headshotligan i maj 2018. Den skjutningen var kopplad till en konflikt mellan gängen HSL och 24K ihop med tre andra skjutningar.

Dessa två händelser förklarar varför Ala Bekhit och Lanko Aziz ville mörda Masken. Ekrem Güngör kom med i planerna för att samla in pengar till mordet och Mustafa Mohammed från Dödspatrullen skulle förmedla mordkontraktet till nån betald mördare. Totalt planerade komplottmakarna att samla in 5 miljoner kronor varav 3 miljoner kronor skulle gå till mördaren och 2 miljoner till Dödspatrullen som en slags mäklararvode.

Planerna på att mörda Masken tog form då denne i början av 2020 avtjänade ett straff för grovt vapenbrott på Fenixavdelningen i Kumla. Han skulle dödas inne på en Fenixavdelning i början av april 2020.

Maskens bakgrund

Enligt Expressen så tycks Soroush Gholamreza (Masken) ha blivit kontraksmördare i samband med att flera vänner och affärskompanjoner mördades. I mars 2014 mördades Michael Arbinge som var en stor fastighetsägare i Stockholm. Han kallas av Expressen för bilhandlare och det är väl kanske troligt att han också sysslade med sånt.

Arbinges affärskompanjon Hamid El-Karafi och dennes flickvän mördades i Axelsberg i september 2014 och i november 2014 sköts svartmäklaren Elie Raymond Messo ihjäl i sin bil i Tureberg i Sollentuna. Även den sistnämnde var affärskompanjon med Arbinge.

Svartkontraktshärva

Det hela handlade om en härva av interna motsättningar om svartkontrakt som ledde till att före detta kompanjonerna lät mörda varandra. De tycks helt eller delvis ha anlitat inhyrda mördare men de flesta morden verkar troligen Elie Messo ha stått bakom. Det är sannolikt att han stod bakom morden på Arbinge (där troligen El-Karafi också var inblandad) och Hamid El-Karafi. Dessutom ytterligare ett mord på en man med namnet Imad. Kanske var Masken inblandad även i några av dessa dåd.

Fler personer åtalades för mordet på Messo men frikändes i rätten. En av dessa män var Dragisa Nikolic. En god vän till honom satt på Fenix-avdelningen på Kumla och han blev på så sätt inblandad i mordkomplotten mot Masken. Han tycks dock senare ha dragit sig ur mordplanerna.

Messo var Maskens bäste vän och mordet kom att leda till att han planerade att mörda de som åtalades men frikändes:

Två år efter mordserien larmades polisen till Järfälla efter att en maskerad man setts i en parkerad bil i området. Han flydde när polisen kom men kraschade in i en rondell.

Mannen som greps hade förändrat sitt utseende med hjälp av en grotesk gummimask. Han såg ut som en mycket gammal man med ett skräckinjagande utseende.

I bilen fanns jaktgeväret med kikarsikte och polisen konstaterade att en av de misstänkta för mordet på ”Maskens” vän bodde i närheten.

Hemma hos ”Masken” hittade polisen flera vapen i olika innertak och anteckningar från misstänkt spaning mot ”Juggen” och andra som frikänts i mordrättegången.

Morden på Arbinge och hans kompanjoner tycks ha haft med den svarta bostadsmarknaden att göra. Den svarta bostadsmarknaden i Stockholm omsätter mycket stora belopp varje år.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!