Hatbrott i Oslo – 2 döda och 21 skadade

På midsommarnatten strax efter klockan ett öppnade en man eld mot två krogar som är kända för att ha många gaypersoner bland besökarna. Krogarna heter London pub respektive Per på Hjørnet. Skytten öppnade först eld mot Per på Hjørnet där två personer dödades och fortsatte sedan skjuta mot London pub. Totalt skadades 21 personer och tio av dem ska vara allvarligt skadade. Gärningsmannen greps med hjälp av civilpersoner bara 5 minuter efter att larmen om skjutningen började kom in till polisen.

Den gripne mannen som är 42 år gammal är känd av polisen och dessutom känd av säkerhetspolisen (PST) sen tidigare. Mannen är norsk medborgare men ursprungligen från Iran. Skjutningen ses av norska polisens som ett terrordåd men för mig verkar det mera som ett hatbrott riktat mot homosexuella. Terrorism är det förstås också och det är absolut inte fel att se det som ett terrordåd:

Han opplyser at politiet fikk melding om hendelsen klokken 01.14. Allerede klokken 01.19 var den antatte gjerningsmannen pågrepet.

– Vi antar per nå at det kun var en gjerningsperson, men så tidlig kan vi ikke si noe sikkert om det, sier han.

Politiet opplyser at mannen er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling.

– Det er grunn til å anta at han hadde som mål å skape frykt i befolkningen, sier politiadvokat Christian Hatlo.

Inställd Prideparad

Olyckligtvis har också arrangörerna av Oslo Pride som skulle ha arrangerat en parad idag svarat på hatbrottskjutningen genom att ställa in Prideparaden. Det var sannolikt det allra sämst de kunde gjort. Det gör ju att den hatiske högerextreme (och troligen religiöse) mannen kan se sig som vinnare. Han har ju lyckats stoppa homosexuella från att genomföra en manifestation. Att ge efter för terroristers eller högerextremisters hot och våld är aldrig bra. Det har visserligen skett efter uppmaning från polisen men även det verkar ju märkligt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!