Är Ukrainakriget folkmord?

Putins skenargument för kriget har fallit: NATO, EU, västs Rysslandshat, nazistregering i Kiev, en USA-organiserad ”orange” statskupp, Sovjet-nostalgi. Det var mest svepskäl.

Ukrainakriget handlar om en gammaldags, storrysk, tsarist-stalinist-putinistisk protofascistisk ”fattigimperialism”. Med aspekter av folkmord. Folkmord innebär att åtminstone delvis döda en etnisk, nationell, religiös eller ”ras”-grupp. Medveten fysisk utrotning.

Nazisternas folkmord på judarna, Förintelsen, är förstås det första man tänker på. Andra exempel: Turkiets folkmord på kristna armenier. Hutuernas massdödande av tutsier i Rwanda. Liksom Srebrenica med 9 000 döda muslimer.

Vad gäller Ukraina finns massvälten i Ukraina på 30-talet, som förstärktes av Stalins politik. Det folkmordet kallas Holodomor. Syftet även då var att knäcka den ukrainska nationalismen.

Fysiskt folkmord

Men sker ett fysiskt folkmord i Ukraina idag? Vissa kallar Rysslands krig i Ukraina för folkmord, men jag ser inga tecken på det. Ukrainare dör i kriget ja, men de dödas inte systematiskt för att de är just ukrainare.

Vad som däremot definitiv skedde i Ukraina under Stalin då, och under Putin nu, är kulturellt folkmord. Under förevändning att bekämpa nazism ska den ukrainska nationella identiteten utplånas.

Alltså den känslomässiga nationalism som gör att en vill ha en egen ukrainsk stat för det egna ukrainska folket. Det är en gammal drivkraft för antikolonialism, antiimperialism, och antifascism – under Hitler då och Putin nu.

Kulturellt folkmord

Även om Putins storryska imperiebygge ännu inte har utvecklats till ren fascism, så kan ukrainarna idag sägas kämpa mot rysk imperialism, rysk ”nästanfascism” och rysk kolonialism.

Kolonialism? Ja, även om Putins tanke är att ukrainarna ska kulturellt, språkligt och i historiemedvetande ”omprogrammeras” till att bli ryssar, så lär de i praktiken bli en koloni till Ryssland under förryskningsprocessen.

Putin måste ju kontrollera dem under den långa tid det kommer att krävas för att ta ifrån Ukraina dess ukrainska nationalsjäl, dess ukrainska vi-känsla, dess fortsatta dröm om nationell frihet, oberoende och självständighet. Om nu detta någonsin går.

Det likaledes statskapitalistiska grannlandet Kina gör sitt bästa för att ”kinesifiera” sina ytterområden – Inre Mongoliet, Tibet och Sinkiang. I de senare fallet med stora koncentrations-läger för ”omskolning”.

Inflyttning av kineser tjänar också syftet att göra dessa områden kinesiska i tanken. Putin verkar också ha liknande tankar om visst folkutbyte mellan Ryssland och Ukraina.

Nationellt självbestämmande

Lenin och Stalin stod officiellt för rätten till nationellt självbestämmande – men i praktiken inom ramen för att stanna kvar i Sovjetunionen.

De skrev varsin ideologisk bok om detta, vilket Putin har utpekat som en viktig orsak till Sovjets sönderfall i 15 separata nationalstater (”det var kommunisternas fel” har han sagt).

I praktiken och inofficiellt menade kommunistpartiet tvärtom att det var naturligt att folken i Sovjet av ekonomiska och andra skäl flyttade runt och blandades

Ryska industriarbetare flyttade exempelvis till Baltikum och Centralasien. Oppositionella skickades iväg till andra delar av Sovjetunionen. Det ryska språket spreds till hela unionen.

Mestadels outsagt tänkte man att dessa ”naturliga sociala processer” på sikt skulle skapa ett ryskspråkigt sovjetfolk. Vilket delvis skedde. Men Sovjets sönderfall visar att nationalkänslorna ändå hade levt kvar.

Sovjetfolk till Storryssland

Och de ryskspråkiga utanför Ryssland hade behållit sin ”ryskhet”. Dessa ryska minoriteter (som i Donbas och Krim) utanför Ryssland är en av orsakerna till att Putin vill återsamla de gamla sovjetrepublikerna under rysk överhöghet.

Fysiskt folkmord är förstås ett enormt brott mot de mänskliga rättigheterna. Men varför är också kulturellt folkmord på säg nationer ett allvarligt brott?

För att människan är ett av naturen socialt djur. Hon behöver av urhistoriska evolutionära samarbetsskäl tillhöra en grupp. Vara en del av en stadigvarande gemenskap av individer hon känner tillit, trygghet och samhörighet med.

Att döda nationskänslan är därför att utrota människan i hennes kollektiva dimension som samhällsvarelse.

I Putins ryskockuperade områden av östra och södra Ukraina pågår detta just nu!

Hans Norebrink

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!