Är det verkligen nya lagar som gjort yakuzan mindre mäktig?

Flamman har publicerat en artikel från Le Monde som handlar om att yakuzan blivit allt mindre  och fått ett kraftigt minskande inflytande i Japan. Förklaringen ska enligt artikeln vara lagförändringar som gjort alla som handlar med eller på annat sätt har samröre med yakuzan till brottslingar. Men är detta då förklaringen?

Troligen inte. Detta sagt även om det är en intressant artikel som förklarar en del om yakuzan och Japan. Om historien och bakgrunden.

Det stora förklaringen till att yakuzans inflytande i Japan minskat är troligen att landet saknar unga människor. Japan har världens äldsta befolkning och mycket låga födelsetal. Utan ungdomar så minskar brottsligheten och därmed också yakuzans makt. Yakuzan har helt inga personer som de kan rekrytera.

Därför är jag helt säker på att artikeln tes är felaktig. Det är inte i första hand lagarna som avgör om det finns brottsligheten eller hur nivån på brottsligheten är. Utan helt andra saker. Det är sådant som ekonomiska klyftor, arbetslöshet, bostadsbrist och andel unga människor. Länder med stora ekonomiska klyftor, många unga, undermåliga bostadsförhållanden och bostadsbrist har hög brottslighet.

Men även kulturella faktorer spelar roll, katolska och buddhistiska länder har historiskt haft högre brottslighet medan konfucianska, muslimska och protestantiska haft lägre.

Slutligen vet vi inte heller om yakuzans makt faktiskt minskat eller om de bara har gått under jorden och inte längre uppträder öppet.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!