Fem Norrköpingsföretagare dömda för ekobrott

I en dom i Norrköpings tingsrätt har 5 företagare i åldrarna 32-43 år dömts till fängelsestraff på mellan 6 månader och 5 år. De har dömts för fyra fall av grovt bokföringsbrott, tre fall av bokföringsbrott, fyra fall av grov näringspenningtvätt, ett fall av skattebrott och ett brott mot aktiebolagslagen.

I början av 2019 fick polisen fick kännedom om att en då 39-årig företagare, M@lek Ch@moun, hade mycket hög omsättning på sina konton, både privata och företagsanknutna. Stora summor gick ut och in på kontona, total en bit över 41 miljoner kronor under åren 2016-2018. Polis och åklagare tyckte sig se ett mönster i transaktionerna i 39-åringens och hans bröders bolag.

I oktober 2020 gjordes ett tillslag mot de tre bröderna Ch@moun som bedrivit olika typer av näringsverksamhet i Norrköping under lång tid. Bland annat spel- och kioskverksamhet samt restauranger. Bröderna frihetsberövades under en tid och utredningen växte snabbt i omfattning. Utredningen utvidgades snart till att omfatta även ett par bröder i en annan Norrköpingsfamilj och ännu ett företag.

Företagaren själv hävdade i rättegången att de stora pengaströmmarna handlade om lån till och från vänner för bland annat spel. Tingsrätten menade dock, i likhet med åklagaren att det hela varit en affärsmässigt verksamhet. Dessutom handlade det om stora belopp utan någons som helst dokumentation. 39-åringen och en yngre broder dömdes därför för grov näringspenningtvätt.

Berörda bolag

M@lek Ch@moun åtalades för grovt bokföringsbrott i fyra fall och dessutom riskerar näringsförbud. Han är en av två ägare av företaget Motala Badbyxan 1 AB, som äger eller ägt vandrarhemmet Skogsborg, Motala. En verksamhet som det borgerliga styret i Motala med starkt stöd från Sverigedemokraterna sålde till bröderna Ch@moun med kompanjoner. När de köpte vandrarhemmet var det B@bylon Ch@moun som uppträdde som företrädare för köparna.

Ägare av Motala Badbyxan 1 uppges idag vara M@lek Ch@moun och R#mon Ad@m. Styrelsen i bolaget utgörs idag av G@bi Isk@nder med Is@ Oguz som suppleant. Två andra misstänkta har tidigare ägt vandrarhemmet i Varamon.

M@lek Ch@moun är också tillsammans med brodern B@bylon Ch@moun ägare av Handels AB Envigen 1. I detta bolag uppges det idag bara finnas en styrelsesuppleant, Christof*r And*rsson. Dessutom är M@lek Ch@moun ensam ägare av MLB Chamoun AB med dotterbolaget Bagarstugan Katho AB. Även i dessa bolag finns bara en styrelsesuppleant, den redan nämnde Christof*r And*rsson. Förmodligen har nån av bröderna Ch@moun tidigare varit styrelseledamot.

Södra Promenadens Glasskiosk AB är ett bolag som har samma adress som M@lek Ch@moun. Även där är Christof*r And*rsson styrelsesuppleant och ingen ordinarie styrelsemedlem är angiven. Inte heller uppges några huvudmän, dvs ägare, för bolaget. De nämnda bolagen är säkerligen några av de bolag som berörts av utredningen. Även här har B@bylon Ch@moun uppträtt som en av ägarna vid köpet år 2017.

L@hdo Ch@moun har tidigare haft ett bolag med namnet Mest Kompetens i Norrköping AB.

Straff

M@lek Ch@moun dömdes till 6 månaders fängelse och 4 års näringsförbud, L@hdo Ch@moun till 5 års fängelse och 7 års näringsförbud och B@bylon Ch@moun till 2 år och 9 månaders fängelse, samt 5 års näringsförbud. En av de övriga dömda har också fått näringsförbud.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!