Intern konflikt i kriminella nätverket Lejonen

Lejonen är ett kriminellt nätverk som är baserat i västra Stockholm, närmare bestämt Hässelby och Vällingby. Det uppstod som en konsekvens av ett misslyckat rån i Göteborg som ledde till att många äldre kriminella greps. År 2017 sköts en ledare, Merhawi Aregai, i gänget till döds vilket fick stor uppmärksamhet. En man vid namn Lanko Aziz dömdes till livstids fängelse för mordet.

Efter mordet på ledaren försvagades Lejonen men med tiden växte gängets inflytande i närmiljön återigen med ökade inkomster av narkotikahandel. Detta ledde till slut till en situation där det uppstod interna osämja om inkomsterna från handeln med narkotika.

Intern konflikt

Två maskerade och mörkklädda skyttar försökte på kvällen den 11 juni 2022 mörda två män vid tunnelbanestationen Hässelby strand. Ett av offren sköts i överkroppen ska ha räddats av sin skyddsväst enligt vad Aftonbladet uppger. Den andre beskjutne lyckades undkomma genom att fly på en elsparkcykel. Skjutningen ska vara kopplad till den interna konflikten i Lejonen.

Den skjutne mannen ska var en 25-årig man som är välkänd av polisen. Han har enligt uppgifter från Aftonbladet länge ha varit medlem i Lejonen under lång tid och uppges nu tillhöra en av falangerna. Mannen nämns i  tolv avsnitt i belastningsregistret. Han är också en de 72 personer på den lista över problempersoner som polisen i Stockholm ska ha. Han ska även ha varit inblandad i andra våldsamma konflikter, däribland en konflikt med ett kriminellt nätverk söder om Stockholm.

Några timmar efter skjutningen den 11 juni kunde en 23-årig man gripas som misstänkt för mordförsök. Också han är känd av polisen sen tidigare och ska tillhöra den andra falangen i Lejonen. Samme 23-åring är även misstänkt för ett dubbelmord i ett trapphus i Tensta kvällen den 16 augusti förra året. Det finns även andra personer som kan kopplas till endera sidan i konflikten:

På samma sida som den brottsmisstänkte 23-åringen finns bland annat en populär rappare som sedan en tid tillbaka kopplats till Lejonen. Han greps i slutet av april tillsammans med minst en till från samma falang misstänkt för inblandning i en skottlossning i Hässelby. Senare blev även en man från den andra sidan misstänkt för samma mordförsök.

Samtliga släpptes senare på fri fot.

Enligt uppgifter till Aftonbladet arbetar polisen utifrån teorin att händelsen grundar sig i samma narkotikakonflikt som lett till falangerna.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!