Förbud mot plastpåsar vore negativt för klimatet

Somar El Naher som är skribent i ETC vill ha förbud mot plastpåsar. Att förbjuda platspåsar är dock, i motsats till vad El Naher tror, en åtgärd som skulle förvärra problemen med klimatförändringarna. Alternativet är nämligen papperspåsar eller tygpåsar. Det orsakar större utsläpp av växthusgaser än plastpåsar. Skogen behöver dessutom användas till annat än att tillverka förpackningar.

Utan tvekan är dock plastpåsar och plast ett miljöproblem. Världen är full med plastskräp, vissa platser, vissa stränder och vissa hav är nerlusade med plast av olika slag. Men att förbjuda platspåsar är ingen bra åtgärd.

Plastpåsar är det mest miljö- och klimatvänliga

Plastpåsar är nämligen mycket mer klimatvänligt än alternativen i form av tygpåsar och mer miljö- och klimatvänligt än papperspåsar. Enligt en test som danska Miljøstyrelsen genomfört. Framförallt om den är tillverkad av lågdensitetspolyeten (LDPE), vilket de flesta plastpåsar är. En sådan påse behöver bara återanvändas en gång för att vara det miljö- och klimatvänligaste alternativet. Polyetenpåsar kan återanvändas många gånger, användas som skräppåsar eller återvinnas.

De prassliga påsarna som görs av polypropen (PP) är långt ifrån lika miljövänliga och jämförbara med bioplaster tillverkade från sockerrör eller majs. De behöver återanvändas 42-52 gånger beroende på kvalitet för att vara miljövänligast. En del prassliga påsar är dock gjorda av en annan polyetenkvalitet, HDPE. Det gäller i allmänhet gratispåsarna vid grönsaksdiskar, fryspåsar och liknande. Sådana påsar har inte testats av danska Miljøstyrelsen.

En plastpåse gjord av återvunnet PET-material måste användas minst 35 gånger för att vara det miljö- och klimatvänligaste alternativet, en papperspåse behöver användas minst 43 gånger och en ekologisk bomullspåse behöver användas tusentals gånger.

Om plastpåsen efter att ha använts många gånger sedan lämnas in till återvinning är den också mer miljövänlig på alla sätt än en tygpåse eller en papperspåse. Plastpåsar är alltså ett mer långsiktigt ekologiskt hållbart alternativ än andra typer av påsar för att bära saker i.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!