Har människan en fri vilja?

Boknytt
Den fria viljan och evolutionen
Ingvar Johansson
Daidalos

Har vi fri vilja?

Nej, den fria viljan finns inte, anser flera av världens filosofer och vetenskapspersoner idag. Allt som händer i kosmos är ödesbundet och förutbestämt – deterministiskt låst av naturlagarnas spel. Alla händelser och processer i världen kan förklaras av olika orsaksfaktorer, från Big Bang och framåt. Sett så finns det ingen viljefrihet, vi är som biologiska robotar.

Vi kan enig den synen inte ens styra över vårt eget liv. Ingen kan då egentligen straffas för brott, för en person kan ju varken besluta sig för att bryta mot samhällets lagar eller välja att inte göra det.

Och vetenskapen har visat att vi har mindre vilja än vi tror. Våra rörelser har exempelvis redan beslutats av hjärnan, en halvsekund innan ”jag” är medveten om dem. Först då kan ”jaget” ingripa och stoppa rörelsen om hen vill.

Absurda tankar

Fast en viss vetenskaplig uppfattning är som sagt att allt som sker måste ske. Que será será. Whatever shall be will be.

Enligt professor Johansson är det en majoritetsuppfattning, men flera andra källor menar att bara en minoritet bland världens filosofer och forskare bestrider existensen av den fria viljan. Och en total förnekelse av den fria viljan leder till absurditeter. Det menar författaren och filosofiprofessorn emeritus Ingvar Johansson.

Men konstigt nog är inte allt helt förutbestämt i förväg. Det finns också slump – i varje fall i den lilla kvantvärlden under atomnivån. Olika forskare har sagt att vetenskapen övertygat dem om att det bara finns nödvändighet och slump, ingen fri vilja. Men varför försöker de då övertyga andra om det. Allas åsikter är ju redan bestämda. Det frågar sig författaren.

Ingvar Johansson har ”ett helt igenom naturalistiskt, evolutionärt och sekulärt perspektiv”. Han utgår från begreppet emergens – att små processer kan samspela och bilda komplexa system.

2+2=5?

Ett slags 2+2=5, som jag förstår det. Som att väte och syre kan bilda vatten med helt andra egenskaper än de två beståndsdelarna var och en för sig. Och vatten är i sin tur kanske nödvändigt för allt liv.

Professor Johansson vid Umeå universitet menar att denna emergensprocess mot ökad komplexitet gett oss liv, djur, människor. ”…nya typer av fysikalisk-kemiska objekt och biologiska organismer, och…lagbundenhet.” ”Inget principiellt hindrar, menar Johansson, att det i evolutionen också uppkommit fenomen som inte i alla sina detaljer är helt lagbundna.” Alltså en viss fri vilja.

Jag tackar och bockar för denna nödvändiga 140-sidors bok. Om allt är bestämt och vi saknar fri vilja är ju livet totalt utan mening. Jag önskar författaren framgång i sin kamp mot den deprimerande teorin att vi helt saknar fri vilja.

Meningslöst utan vilja

Utan fri vilja skulle det göra såväl vetenskapen som livet och kampen för ett bättre samhälle totalt meningslösa.

Tyvärr är boken för svår för mig, och då är den nog svår för många. Jag fattade inte allt och därför tycker jag med min (begränsade) förståelse att:

Professor emeritus Ingvar Johansson borde ha koncentrerat sig på en kosmisk linje av ökad komplexitet: från nödvändighet till slump till fri vilja.

Gör gärna ett nytt enklare försök för en bredare publik. Dina tankar behövs. Vi människor är inga är viljelösa robotar!

För vanligt folk i vardagen är fri vilja en självklarhet, påpekar professor Johansson. Dags för tvivlande forskare och filosofer att haka på…

Hans Norebrink

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!